Túl ritkán van Trianon

nemzetirock

Zene a hazáért – hirdeti fejlécileg a Nemzetirock.hu című weboldal. De nagyon úgy néz ki, a Google nem barátja a műfaj iránt érdeklődőknek, akik gyaníthatóan ezen az oldalon kötnek ki először.

A legfrissebb programajánló is több mint kéthetesnek tűnik, a Titkolt Ellenállás, a Fehér Törvény, a Romantikus Erőszak és a Frobber Baby békéscsabai koncertjét hirdeti, dátum nélkül egyébként. Ahhoz kattintani kell. De ha kattintunk, akkor meg százszámra ismétlődő hibaüzenetek árasztják el a képernyőt. És ugyanez történik, ha zenét akarunk hallgatni az oldalon, vagy ha bekukkantanánk egy jó kis galériába. Elképzelhető persze, hogy csak az avatatlanok számára van ez így, de hát regisztrálni sem enged a weboldal.

Kattintunk, és nem történik semmi. Ez jól rímel Sebők János szavaira. A számos zenei témájú tanulmányt, kötetet jegyző szakíró szerint ugyanis az utóbbi években kiüresedni látszik a nemzeti rock fogalma. Úgy véli, a jobboldali és szélsőjobboldali politikának manapság nincs szüksége erre a stílusra, legalábbis az első vonalban. Mivel nem baloldali kormány van hatalmon, okafogyottá vált a korábban az egyik legfontosabb törekvés: a nemzetietlen balosok, liberálisok elleni érzelmek korbácsolása.

 

Amellett, hogy a politikai közösségépítésben nincs már komoly szerepe a nemzeti rocknak, ellenkulturális szerepét is elveszítette. Ma már ugyanis nem a zenészeknek jut a szerep, hogy a koncerteken – a dalokban és az összekötő szövegekben – nyilvánosság elé tárják a sarkos jobboldali véleményeket.

Kurucz Árpád

Forrás: http://nol.hu/kult/20120928-tul_ritkan_van_trianon

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük