Ugyanaz az étolaj 300-al drágább lehet nálunk, mint Németországban

Egy, az osztrák határ mellett élő nő azt nyilatkozta az ATV Híradójának hogy nem csak olcsóbb kint bevásárolni, de a minőség is sokkal jobb. Sokáig csak városi legendának tűnt a minőségi különbség, azonban a NÉBIH kutatásából kiderült, hogy sok termék a magyar boltokban tényleg rosszabb minőségű, mint külföldön.

A Blikk szerdán kiszúrt egy Facebook-posztot, melyben arról ír egy Németországban élő magyar férfi, hogy egy ismerőse azzal kereste meg, hogyha hazajön, hozzon neki étolajat. Ugyanis ugyanaz a márka, ami itthon közel 600 forint az kint 1 euró tehát 350 forint körül kapható.

A Portfolió elemzője szerint több tényező is befolyásolhatja, hogy ugyanannak a terméknek miért változik az ára országonként. Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője szerint „az elsődleges oka ennek az ÁFA tartalom. Azt már régóta tudjuk, hogy Magyarországon van Európa, de talán a világ legmagasabb általános áfa kulcsa. Ez most 27%. Ez alól vannak kivételek, de az általános kulcs jelenleg 27%-os.”

Merkler Angéla az osztrák határ mellett él. Szerinte az extra benzinköltség mellett is jobban jönnek ki, ha Ausztriában intézik a nagybevásárlást. Ráadásul ugyanazon a néven jobb minőségű termékeket kapnak.

Sokáig csak szimpla városi legendának tűnt, hogy bizonyos termékeknek, külföldön sokkal jobb a minőségük. Azonban egy a NÉBIH által 2018 és 2021 között Ausztriában, Németországban és Magyarországon végzett kutatásból az derül ki, hogy valóban létezik a kettős minőség a magyar boltokban. Ráadásul az eltérés a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott.

A minőségkülönbség okai között szerepel még az eltérő gyártási technológia és a különböző országokból származó nyersanyag minősége is. A vizsgálat lezárta utána a NÉBIH egyeztet a gyártókkal. 3 cég 3 terméke esetében pedig már a projekt ideje alatt változtattak annak receptúráján.

Forrás: Atv.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •