Új mozgalom indult el Európában

unite

 

Ha azt hisszük, hogy a rendszer (és nem csak egy-egy kormány) ellenes megmozdulások mostanában kifejezetten magyar jelenség, akkor tévúton járunk. A Világ forr, bugyog, és csak idő kérdése, hogy “kifusson”, vagy pedig ha a hatalom és a rendszer elnyomja mindezt, akkor kockáztatja, hogy robbanásig feszül a helyzet. Ezt nem szabad hagyni, hiszen a felseleges rombolás nem cél. Csak annyira szabad hogy “kifusson az elégedetlenség levese”, hogy kioltsa a jelenelgi hatalom tüzét, de alapja lehessen egy másik politikai nézőpontnak.

A jelenlegi angliai tömegmegmozdulások előkészítése jegyében, októberben Londonban Európai Konferenciát tartottak a megszorítások, az elbocsátások, a privatizációk ellen, valamint a jóléti állam védelmében. A londoni nemzetközi konferencia szervezői az alábbi Felhívással fordultak az európai dolgozókhoz, szakszervezeteikhez, a kapitalizmus mélyülő válsága nyomán kibontakozó ellenállás résztvevőihez. Görögországban, májusban, általános sztrájkok sora rázta meg a kormányt. Franciaországban, az elmúlt ősszel, milliók szállták meg az utcákat tiltakozásul a nyugdíj korhatár emelése ellen. Általános sztrájkok zajlottak Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában. Nagy Britanniában újszerű diákmozgalom vonult az utcákra a mindenkit megillető oktatás rendszerének a felszámolása ellen. Írországban egy nemzedék óta nem ismert méretű szakszervezeti tüntetés zajlott le, és Németországban, Romániában, Izlandon és másútt nagy tüntetésekre került sor.

 
Európa népei közös ellenséggel kerültek szembe. A mostani adósságválság a hosszan tartó kapitalizmus válságának utolsó állomása, amely most gyakorlatilag életünk minden mozzanatára hatással van. De ahelyett, hogy az akapvető kérdésekkel foglalkoznának, a kormányok, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank azon dolgoznak, hogy a néppel fizettessék meg a válságot a közkiadások lefaragása, a megszorítások, a privatizációk és a munkapiac szabályainak a felszámolása útján. A mi álláspontunk szerint – olvasható a Felhívásban – ki kell dolgozni a neoliberális Európa alternatíváját, et szembeszállni a jelenlegi rombolással.


Ma minden európai országban, a háború utáni korszak szociális vívmányait felszámolásuk fenyegeti. Az Európai Központi Bank, amelyet senki nem választott meg, azzal a feltétellel  látja el kölcsönökkel az olyan orsszágokat mint Görögországot, hogy hatalmas leépítéseket valósítsanak meg a közszolgáltatások területén, a munkabérek és a nyugdíjak területén, ami széleskörú elszegényedéshez vezet.


A mostani, 2011-es év kulcsfontosságú lesz: arra kell törekednünk, hogy ez az új mozgalom hatalmassá váljon és megkérdőjelezni kezdje a pénzpiacok hatalmát. A helyzet sürgetővé vált. Tovább mélyül a gazdasági válság és azzal fenyeget, hogy recesszióba sodorja Európát. Nagy Britanniában létrehoztuk „az ellenállás koalícióját”egy novemberben tartott konferencia alkalmából, amelyben több mint 1200 politikai és szakszervezeti aktívista vett részt. Elhatározásunk, hogy szembeszállunk minden megszorító intézkedéssel és privatizációval, és megvédjük a jóléti államot. Arra hívunk fel minden szervezetet, dolgozzunk együtt egy tömeges akciókampány céljából a helyi közösségekben, és a szakszervezetek által szervezendő sztrájkok érdekében.


Ez ma már egy nemzetközi méretű mozgalom. De szükségünk van arra, hogy mindenfajta tapasztalatot elsajátítsunk, és azon dolgozzunk, hogy egy európai méretű és azon is túlmutató egyeztetett ellenállást hívjunk életre.


Felhívunk tehát egy európai Konferencia megszervezésére, amit Londonban fogunk megtartani az egész Európából érkező  szakszervezetek, társadalmi mozalmak és haladó szervezetek képviselőivel. Reményeink szerint ez a konferencia jelentős állomás lehet az együttes elenállás kimunkálása útján, és lehetővé teszi európai méretekben egy olyan akciónap megszervezését , amelynek célja a megszorítások, az elbocsátások és a privatizációk megállítása, valamint jóléti államunk megvédelmezése.”


A Felhívás aláírói, a konferencia szervezői között találjuk: az angol Ellenállás koalíciójának elnökét, a UNITE főtitkárát, és sok kisebb nagyobb szervezet,a Stop the War, a Right to Work, a Brit Kommunista Párt, a Diákszakszervezet vezetőit, és több angol parlamenti képviselőt. A lonferenciát támogatta az Európai Baloldali Párt, a Transform!, az ATTAC. a Die Linke,a német Balpárt, a spanyol Antikapitalista baloldal, a francia CGT, a Copernic alapítvány, az Új Antikapitalista Párt, a görögországi hálózat a politikai és szociális jogok védelmében, az olasz COBAS, az írországi Sinn Fein, az ír Egyesült Baloldali Szövetség, Norvégiából a Jóléti Államért küzdő szövetség, számos lengyel szervezet, az Augusztus 80 szakszervezet, a Lengyel Munkapárt, a portugál Attac, a cseh Új antikapitalista baloldal stb.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük