Új Szocializmust követelnek, beindultak a magyar balosok!

Marx full 600

Persze nem az MSZP elnökválasztási kampányában tűnt fel a baloldal klasszikus követelése, a párton kívüli baloldaliak fogalmaztak meg egy kiáltványt „Új Szocializmus” címmel.

A keményre hangolt felhívás egyszerre megy neki a kapitalizmusnak és Orbán rendszerének is. Borús, de éles helyzetképpel indítanak az aláírók, szerintük Magyarország kiemelkedő válsággóca a beteg világrendszernek, ahol tombol a nyomor, a dolgozói szegénység, az elmúlt negyedszázadban véleményük szerint szociális népirtás zajlott az országban.

Álláspontjuk szerint a kormány és a parlamenti ellenzéke egyaránt gumicsontokkal eteti a társadalmat, szerintük nem a menekültek miatt lett négymillió koldus országa hazánk és nem is a vasárnapi plázázás lehetősége fog gyógyír lenni ezer bajunkra.

Az EU kapcsán is kritikát fogalmaznak meg, úgy látják, hogy a csatlakozás óta csak nőtt a nyomor, a brüsszeli milliárdok pedig feneketlen politikuszsebekbe vándorolnak. Nem bánnának kesztyűs kézzel a mostani urakkal, az elmúlt negyedszázad politikai és gazdasági elitjét elszámoltatnák, átláthatóvá tennék a magánvagyonokat. A rövidtávú céljaik egy része nem utópisztikus, csökkentenék a szegények adóját az ÁFÁ-t, progresszívvé tennék a jövedelemadót, megszüntetnék az egyházak támogatását és adóztatnák a luxusingatlanokat és a luxusfogyasztást. Újragondolnák a katonai kiadásokat és a megváltozott nemzetközi helyzet miatt új népszavazást írnának ki a NATO tagságról. Az évtizedek óta fizetett, de vissza soha nem fizethető államadósság újratárgyalását is megcélozzák és természetesen a korrupció felszámolását is zászlajukra tűzik.

Mit akarnak? Szociális bérlakásokat, feltétel nélküli alapjövedelmet, minőségi és ingyenes tömegközlekedést, egészségügyet, oktatási rendszert. Fontosnak tartják leszögezni, hogy hagyományos baloldali értékeket magukénak vallják és természetesen internacionalisták.

A kezdeményezés aláírói közt nincsenek ismert politikusok vagy közszereplők, ezt nem is ösztönözték, mert el akarták kerülni, hogy úgy tűnjön, hogy a kezdeményezés valaki túlélési kísérlete. A kezdeményezés újdonsága, hogy többségében fiatalabb balosok adták a nevüket a kiáltványhoz. Nem konkrét céljuk, hogy politikai párttá vagy választási alternatívává erősödjenek, de sokan az aláírók közül aktív baloldaliak, tehát nem kizárt, hogy fogunk találkozni a kezdeményezéssel a későbbiekben.

Honlapjukon várják a csatlakozó aláírókat is!

(szerk.)

MUON TV

 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on “Új Szocializmust követelnek, beindultak a magyar balosok!”

 1. 1) ezek a követelések még sehol sincsenek a szocializmushoz képest
  2) különbséget tenni kapitalizmus és az orbániai kapitalizmus között dőreség (putyin dosztojevszkij szóhasználatát felhasználva “az orosz nemzeti talajból” eredőnek nevezi kapitalizmusát, azt a látszatot keltve, az “nem” kapitalizmus, merkel, obama “demokráciáról” hazudozik, orbán nyilas érzéseket lovagol meg és kapitalista rendszert visz. Az tehát, hogy ugyanazt a rendszert más-más országban más-más mezben adják el a hülye kispolgárnak, magán a rendszer jellegén nem változtat.)

 2. Nagyon ügyes!!! Végre akad valami,ami
  kicsit olyan mint a márciusi ifjak 12. pontja!
  Végtelen sok támogatót kívánok!

 3. Nagyon ügyes!!! Végre akad valami manapság is kicsit olyan mint a márciusi ifjak 12. pontja!
  Végtelen sok támogatót kívánok!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük