Újabb blődség: este csak szülővel lehetnek utcán a fiatalok

kidstress

 

Este nyolc óra után köteles lenne a kiskorú gyermek közterületen történő felügyeletéről gondoskodni a szülő – ezt javasolja Kőszegi Zoltán fideszes képviselő a családok védelméről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványában. A képviselő elsődleges célként azt fogalmazta meg, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává a gyermekek. Arra nem is gondol a honatya, hogy ezzel mekkora problémát okoz azoknak a szülőknek, akik képtelenek az önálló életvitelre képes gyermekük folyamatos kísérgetését megoldani

A kormánypárti politikus az Országgyűlés honlapján olvasható javaslatát azzal indokolta, hogy a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti. Ez ugyebár egyre inkább igaz a blődségeiket büszkén vállaló fideszes politikusokra is. A közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Mint kiemelte: ennek a súlyos társadalmi problémának a rendezése céljából tartja fontosnak a törvényben rögzített felsorolás kiegészítését.

Az eredeti javaslat szerint a kiskorú, tehát a 18 év alatti gyermek szülője köteles gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. A javaslatnak ezt a részét nem értjük, de valószínűleg olyan ötlet, amelynek az a lényege, hogy a szülőket ilyen-olyan látszatindokkal büntetgetni lehessen, a gyermeket folyamatos feljelentésre ösztökélve. Akinek nem ismerős a szitu, annak elmondjuk, hogy 1984 című regényben olvashattunk hasonló gondolatokat.

gyereknaplo
Egy gyermek naplójából…

Kőszegi Zoltán hangsúlyozza, állandó probléma, hogy közterületen akár éjszakába nyúlóan kint vannak a gyerekek. Különösen veszélyeztettek azok, akik semmilyen foglalkozáson nem vesznek részt iskola után. (A megfogalmazás arra utal, hogy a képviselő nem feltétlen a kiskorúak egészére gondolhatott, csak éppen nincs tisztában az életkori kategóriákkal. A kormány elképzelései szerint a tankötelezettség elve csak 16 éves korig tartana.)

A képviselő úgy véli, azzal, hogy a felsorolásba beemelik ezt a pontot, jelzik, hogy elsősorban a szülő felelőssége és feladata, hogy erről gondoskodjon, ezt megszervezze. Valamilyen irányban el kell indulni – mondta, kiemelve: az elsődleges cél, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává a gyerekek.

Hozzátette: nem feltétlenül a szankcionálás a cél. Városában, Dabason “rávezető módon próbálnak segíteni”, és havonta egyszer megszervezik a fiatalok éjszakáját, amikor a sportcsarnokban biztosítanak kulturális és sportprogramokat a gyermekeknek. A belépő gyermekeket regisztrálják, és a programról úgy mehet el, ha a szülő eljön érte, illetve nyilatkozik arról, hogy ki jön érte. Hát, szegény gyerekek. Szerencse, hogy mi felnőttünk állam bácsi ilyen szigora nélkül.

Index.hu cikke nyomán

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük