Újabb éhségmenet indul Budapestre

ehsegmenet0211

Menet V2.0

Újabb éhségmenet indul megyénkből Budapestre, ezúttal a Közmunkások Szakszervezete szervezi, és várják civilek, politikai pártok csatlakozását – mondta el szerdán a boon.hu-nak Komjáthi Imre, a szakszervezet társelnöke. Mint az a hírportál cikkéből kiderül, a menet indulásának pontos időpontja még nem dőlt el, de az érkezés napja igen: február 11-re, az idei év első parlamenti napjára szeretnének Budapestre érni. A társelnök a boon.hu-nak azt is elmondta, az már biztos, hogy Ózdról, Salgótarjánból, Miskolcról indulnak munkások, de elképzelhető, hogy Nyíregyháza is csatlakozik a kezdeményezéshez.

 

Mint arról kedden beszámoltunk, a szakszervezet újévkor sajtótájékoztatón jelentette be: eddig csak kérték, de most már követelik, hogy a közfoglalkoztatottak munkabérét első lépcsőben emeljék vissza a korábbi szintre, majd érje el a mindenkori minimálbért, és az eddigi heti helyett ismét havonta fizessék a bért. A közmunkások számára is biztosítsák a pótszabadsághoz való jogot, továbbá ne kelljen megalázó módon sorba állni a közmunka-lehetőségért. A követelések között szerepel az is, hogy a pályakezdőket az eddigi egyéves várakozási idő helyett – ha nincs egyéb lehetőségük – már 4 hónap eltelte után is be lehessen vonni a programba.

Emlékeztettek arra, hogy Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa december végén 75 oldalas jelentésében ismertette a közmunkát érintő vizsgálatának eredményét, amelyben a közfoglalkoztatottak alapjogait és a jogbiztonság követelményét sértő elemeket tárt fel. Az ombudsman lényegesnek tartja, hogy a közfoglalkoztatottak számára a szabályozásban és a mindennapi gyakorlatban is rendelkezésre álljanak az egyenlő jogaikat védő garanciák.

Éppen ezért azt is elvárják a kormánytól, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazottakat azonnal orvosolja, mivel a munkavállalók 10 százalékát érinti a jogfosztás, és a nemzetgazdasági miniszter közlése szerint idén 300 ezer embert alkalmaznak majd közmunkásként.

FORRÁS: Északonline

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük