Újabb embertelen megszorítás

image1302175817

Embertelen, hogy miközben az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt csökkennek a reálbérek, drasztikusan nő a szegénység, a költségvetési lyukakat az étolaj árának emelésével tömködné be Varga Mihály.
Ahogy arról az Index beszámolt, a kormány sokmilliárdos sarcot vethet ki az étolajra a költségvetési lyukak betömése végett. Orbán legújabb, 60 milliárdos, hivatalosan be nem jelentett megszorító csomagja miatt több termék, köztük az étolaj ára is emelkedni fog.
A háttérben az áll, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2014-es választások utánra halasztotta az italos palackokra kirótt 30 forintos betétdíj bevezetését. A csúszás miatt kieső hiányt a termékdíj-köteles termékek körének bővítésével és a korábbi termékdíjak emelésével tervezik kompenzálni. A termékdíjból származó éves költségvetési bevétel 60 milliárdját a kormány megduplázná, többek között azzal, hogy termékdíjat fizettetne például az étolaj után is.

Az élelmiszerek ára Orbán Viktor kormányzása alatt már eddig is jelentősen emelkedett: a fehér kenyérért 40, a lisztért 60 forinttal kilónként, a tejet 30 forinttal literenként vásárolhatjuk meg drágábban (átlagosan), mint 2010-ben. Brutális az étolaj árának eddigi emelkedése: míg 2010-ben átlagosan 405 forint volt literje, 2012-ben már 495 forint a KSH adatai szerint. Döbbenetes, hogy erre a drágulásra a kormányra rátenne még egy lapáttal. Ezzel a megszorító intézkedéssel a kormány újra a legalacsonyabb jövedelmű, legkiszolgáltatottabb embereken ütne a legnagyobbat.
Ugyancsak a KSH adatai szerint 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst fogyasszon. Ilyen körülmények, között, amikor a lakosság ennyire nagy hányada kénytelen az alapvető élelmiszereket nélkülözni, embertelen az élelmiszerek további drágulását okozó intézkedéseket akárcsak mérlegelni is.

átvéve:
Scheiring Blog

Embertelen, hogy miközben az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt csökkennek a reálbérek, drasztikusan nő a szegénység, a költségvetési lyukakat az étolaj árának emelésével tömködné be Varga Mihály.
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük