Újabb gázolások gyalogos-átkelőhelyeken

zebraminimum
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Sopronban, egy 38 éves helybéli férfi a fényjelző készülék szabad jelzését követve kanyarodott, és elütötte a szintén szabad jelzésén gyalogosan átkelő férfit. A gyalogos az úttestre zuhant és megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték.

Kapuváron, a Fő térem egy 71 éves fertődi férfi autójával nem biztosított elsőbbséget – a neki jobbról – a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak, és elütötte.

Az elsodort helybéli nő az úttestre zuhant és megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gyalogosan közlekedők, illetve a gépjárművezetők figyelmét:

  • Az őszi és téli időszakban kiemelten fontos a gyalogosok részéről is a láthatósági szabályok betartása, hiszen korábban sötétedik, valamint ilyenkor előszeretettel viselnek sötétebb színű ruhákat. Ez különösen veszélyes lehet olyan útszakaszon, ahol nincs közvilágítás, amely lakott területen kívül és belül egyaránt előfordulhat. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosoknak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!

2018-ban országosan 1079 esetben, 2019-ben majndem ezer esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken, mely balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű derült ki az Országos Rendőr-Főkapitányság adataiból.

Székely Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére közlekedési szakemberek és a minisztérium képviselők egy zebraminimum programon dolgoznak, hogy a gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbak legyenek.

Székely Sándor szerint minden gyalogos-átkelőhelynek meg kell felelnie egy műszaki minimumnak, teljesen mindegy, hogy a Magyar Közút, az önkormányzatok, a megyék, vagy a főváros tartja fenn a zebrákat.

Győri hírek

https://www.youtube.com/watch?v=leoEcZBskCU

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •