Újabb gyönyörű Orbán történet Abszurdisztánból

100000thankyou

“..Orbán Viktor miniszterelnök – az idén február 24-én – előadást tartott a német-magyar kereskedelmi kapcsolatokról a német kereskedelmi és iparkamara (IHK) frankfurti székházában. A kormányfő 200-300 fős hallgatóságának soraiban hazai és németországi nagyvállalkozók, a magyar iparkamara elnöke és a kormány több tagja mellett külhoni magyar üzletemberek, így Csukás Istvánék is helyet foglaltak. Csukás úr a következőket mondta: “Miniszterelnök úr! Az elmúlt hónapokban sok kritika érte, de a lakosság részéről több támogatás is érkezett. Jogos, vagy jogosnak látszó kritikák mellett több rosszindulatú destruktív kritika is elhangzott. Sajnos azonban egyik sem használt a szegényeknek, akik ma Magyarországon saját hibájukon kívül, mások kapzsisága és felelőtlensége miatt kilátástalan helyzetbe kerültek.


Sok nyugdíjas, vagy munkanélküli a villanyszámláját sem képes kifizetni. Több család kénytelen fűtetlen lakásban, villany és víz nélkül élni. Miniszterelnök úr! Ez a helyzet különösen a mi számunkra, akik Magyarországon születtünk, felnőttünk és már hosszabb ideje Németországban szabadon és jólétben élünk, alig elviselhető. Feleségemmel együtt elhatároztuk, hogy száz szegény családnak, családonként 100-100 ezer forint támogatást nyújtunk. A támogatást növelni lehetne, ha a jelenlévők közül többen segítenének. Miniszterelnök úr segítségét pedig abban kérjük, hogy eljuttasson hozzánk egy névsort a száz család címével. Az átutalásokat az egyszerűség végett magunkra vállaljuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a problémák ezzel nem megoldhatók, csupán szolidaritásunkat szeretnénk támogatásunkkal kifejezni.”

A rövid, ám hatásos felszólalás érdemi reakció nélkül maradt, bár csak a kormányfő részéről. A Nagycsaládosok Országos Egyesületétől ugyanis valakik, akik jelen voltak a frankfurti előadáson – lapunk a hivatalos vendéglistán nem találta a szervezet képviselőit – felkeresték a felajánlót, s jelentkeztek a 10 millió forintra. Csakhogy az adományozóknak – mint Csukás István fogalmazott – rendkívül rossz tapasztalatai vannak a különböző szervezetek, illetve alapítványokon keresztül nyújtott támogatások célba érésével kapcsolatban. Épp ezért ragaszkodtak, s ragaszkodnak ma is ahhoz, hogy közvetlenül segíthessenek a rászorulókon. Ebben azonban Németországból mindenképpen segítségre lett volna szükségük, épp ezért az általuk legkompetensebbnek vélt személyhez, a kormányfőhöz fordultak. Ismét.

Május 7-én egy elektronikus levet küldtek Orbán Viktornak, megerősítve a februári felajánlást, illetve azt: szándékuk továbbra is adott, ám támogatásukat valóban közvetlenül a szegény családoknak szánják, épp ezért várják, hogy a kormányfő, vagy stábja segítsen felkeresni a rászorulókat. “Amennyiben Miniszterelnök úrnak számos elfoglaltsága mellett nem áll módjában segítségünkre lenni, úgy kérjük, közölje velünk, hogy más úton juttathassuk el támogatásunkat az arra rászorulóknak” – fogalmaztak. Hamarosan válasz is érkezett, hiszen május 10-én “köszönet és” tárgymegjelöléssel a kormányfő személyi titkára, Nagy János valóban köszönetét fejezte ki Csukásék leveléért. Mint azonban írta: “A megtisztelő felajánlás ügyében tisztelettel kérjük, hogy fogadja bizalommal Nagy István országgyűlési képviselő urat, aki valószínűleg a napokban fel fogja venni a kapcsolatot Önnel a nagykövetség által megadott elérhetőségei valamelyikén.”

Nem kellett sokat várni és – feltételezhetően a kormányfő személyes közbenjárására – Nagy István, aki nemcsak a kormánypártok parlamenti képviselője, hanem fővárosi, IV. kerületi politikusa is, sőt, korábban Újpest alpolgármestereként tevékenykedett, telefonon felkereste Csukásékat. A május 11-én zajlott beszélgetés azonban igen rövidre sikeredett, az Orbán által megbízott képviselő ugyanis mindössze arról kívánta meggyőzni a felajánlókat, hogy a rászorulóknak szánt összeget – ünnepélyes keretek között – bocsássák az Újpest FC, az egykori Dózsa futballcsapata rendelkezésére. “Csodálkozásunkat leplezve egy határozott nem volt a válaszunk, s ezzel be is fejeződött rövid beszélgetésünk” – fogalmazott a döbbenetes fejleményekről Csukás István, akit azóta semmilyen formában nem keresett sem a miniszterelnök stábja, sem pedig az ügyben megbízott képviselő.

“Felajánlásunk óta eltelt fél év, ezek után úgy gondoljuk, nem várathatjuk tovább a rászorulókat. Már korábban is feloszthattuk volna ezt az összeget, de bíztunk abban, hogy a magyar kormány segít ebben, hiszen mégiscsak ismeri a legszegényebb magyarországi vidékeket. Vagyis ismernie kellene. Ezután azonban magunk fogjuk megkeresni a szegény magyar családokat, s meg is találjuk őket. Ezt meg tudom ígérni” – fogalmazott Csukás István.
Az ügyben természetesen kikértük Nagy István, a Fidesz újpesti képviselőjének álláspontját is.

A kormánypárti politikust külföldi útján értük utol, s mikor ismertettük vele, milyen témában keressük, mindössze annyit közölt: “nem történt félreértés, dolgozunk az ügyön, de beszéljünk jövő kedden”, magyarán későbbre ígért tájékoztatást. A kormányfő személyi titkárát is igyekeztünk elérni, ám hivatali telefonszámán nem értük utol.

A felajánláskor jelen voltak:

– Orbán Viktor kormányfő
– Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
– Szijjártó Péter, a miniszterelnök akkori szóvivője, ma államtitkára
– Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója
– Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük