Újabb hidegháború bontakozott ki

Az 1987-ben alapított kínai Huawei hiába a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, az utóbbi időkben inkább a céghez fűződő botrányok miatt találkozhattunk a nevével.

A leginkább okostelefonjai és telekommunikációs eszközei miatt ismert multinacionális cég szép lassan ért fel a korábbi óriások, így az Apple, a Google vagy a Samsung mellé, ma pedig már a legnagyobb technológiai vállalatok közé tartozik. Az utóbbi időkben mégsem termékei vagy gazdasági eredményei, hanem a – főként az Egyesült Államokban megfogalmazott –kritikák miatt került a hírek középpontjába.

A Huaweit fennállása során számos vád érte, egyes országok és vállalatok a szellemi tulajdon- vagy az emberi jogok, míg mások a potenciális kémkedés vagy biztonsági kérdések miatt fogalmazták meg aggodalmaikat. Az Amerika által elindított hadjárat ugyanakkor példátlan a cég történetében.

Bár az Egyesült Államok és a Huawei közötti konfliktus igazán 2019 tavaszán éleződött ki, az amerikaiak aggodalma valójában már korábban kialakult – a kongresszus hírszerzési bizottsága például már 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatként hivatkozott a vállalatra. Az amerikai kritikák egy része ugyan jogosnak mondható, mégsem kérdéses, hogy az ellentét hátterében valójában a Kína és az Egyesült Államok között kibontakozó gazdasági harc, azaz az új, kereskedelmi hidegháború áll.

Csak egy csata az új hidegháborúban

Az Egyesült Államok és Kína egy ideje komoly küzdelmet folytatnak egymással, hogy uralmuk alá hajtsák azokat a kutatás-fejlesztési ágakat, amelyek meghatározó politika és gazdasági előnyökkel járhatnak. A versengés során nem ritka, hogy jogi eszközökkel is fellépjenek egymással szemben. A jelenség a mesterséges intelligenciától az űrkutatáson át az 5G technológiáig számos területet érint – a TikTok közösségi oldal elleni amerikai szankció is ezen sorozatba illeszkedik. A folyamat egyik leglátványosabb része kétség kívül a Huawei és az Amerika közötti ellentét.

A kínai cég 2018-ban elképesztő eredményeket ért el, 2019 elején pedig már arra lehetett számítani, hogy a legnagyobb okostelefon-értékesítővé fog válni. Májustól kezdődően azonban a Trump-adminisztráció folyamatos támadásaival kellett szembenéznie, aminek hatásai szép lassan érzékelhetővé is váltak a cégnél.

Donald Trump május közepi bejelentésével kiderült, hogy a Huawei a későbbiekben nem üzletelhet az Egyesült Államokban működő szervezetekkel és vállalatokkal. Ez komoly érvágás volt a techóriásnak, többek között az Android operációs rendszerről is le kellett mondania – valójában a nyílt forráskódú rendszert még használhatná, de csak egy lecsupaszított, kevéssé élvezhető formában. A Huawei újabb készülékein az olyan alapvető alkalmazások, mint a Gmail, a YouTube vagy a Google Play Store a fentiek miatt már nincsenek jelen.

Bár 2019 májusa óta hallani lehetett esetleges enyhítésekről, sok változás nem történt a tilalmat illetően. Azóta kiderült, hogy a kínai elleni kereskedelmi háború egyáltalán nem Trump agyszüleménye, sőt sok demokrata is támogatja. Idén májusban az is eldőlt, hogy a szankciókat az Egyesült Államok legalább jövő májusig fenntartja.

A kínai vállalat igyekezett visszavágni, még azzal is próbálkoztak, hogy jogi útra tereljék az ügyet a döntés alkotmányellenességére hivatkozva. A Huawei közben saját operációs rendszerét is bemutatta, igaz, ez láthatóan egyelőre nem nyerte el a nyugati felhasználók tetszését, és inkább egyfajta B tervnek, illetve a kínai fogyasztóknak tartanák fenn. Összességében megállapítható, hogy Trump döntése valóban komoly érvágás volt a cégnek – persze nem szabad lebecsülni a kínai piac erejét sem, ahol a Huawei erősödése továbbra is töretlen.
Úgy tűnik, hogy a szankció hatására a feltörekvő cég Kínán kívül kissé megtorpant. Azt hihetnénk, hogy az Egyesült Államok döntéshozói elégedetten hátradőlhetnek, sok amerikai vállalat ugyanakkor utóbb kiállt a Huawei mellett. Többek között a Google is bejelentette, hogy hosszú távon folytatni akarja az együttműködést a kínai vállalattal.
Ennek oka az, hogy a hasonló beavatkozások alapvetően mindkét felet akadályoztatják. Bár a kereskedelmi hidegháború jelenleg igen éles, hosszú távon valószínűleg mindkét fél enyhül majd, hiszen a konfliktus nagy valószínűséggel az amerikai és a kínai vállalatok erősödését is súlyosan vissza fogja vetni.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •