Újabb lehúzás – a kevesebb munkát vállalókat tovább sarcolja a kormány

Fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntené a kormány a járulékfizetés szigorításával. A 24.hu információi szerint a tavaly decemberben elfogadott új társadalombiztosítási törvény szerint a járulékalap legalább a minimálbér 30 százaléka kell hogy legyen, ami ez év júliusától lesz kötelező.

Bár a kormány azokat vette célba ezzel, akik jóval többet, jóval nagyobb bérérét dolgoznak, mint amennyire be vannak jelentve, sikerült azokat is nehéz helyzetbe hoznia, akik viszont valóban csak napi 1-2 órát dolgoznak.

No, nem azért, mert nem akarnak többet dolgozni, hanem mondjuk azért, mert az egészségi állapotuk nem engedi meg. vagy azért, mert néhány órás mellékállást vállalnak, hogy kiegészítsék a főállásukból származó jövedelmüket.

Júliusig még akár évi ezer forintból is lehet valaki biztosított, míg júliustól ki is zárhatják az ellátásból, aki nem fizeti a járulékot. A jogszabály szerint, akinek nincs biztosítási jogviszonya, annak ahhoz, hogy jogosult legyen egészségügyi szolgáltatásra, az idén napi 257, illetve havi 7710 forint egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Eddig az is megkaphatta az ellátást, aki nem fizette a járulékot, az érvényben lévő jogszabály szerint azonban júliustól már nem kaphat ellátást, akinek háromhavinál több a járuléktartozása. Viszont ha elfogadják a parlament a költségvetés módosításáról szóló javaslatot, akkor csak hathavi tartozás után érvénytelenítenék a tajszámot – írja a 24.hu

Kérdés az, hogy a cégeknek így is megéri-e majd csak a pár órában dolgozókat legálisan foglalkoztatni? Ez ugyanis nem a gazdaság kifehérítését szolgálja, hanem inkább a befeketítését, ami egyértelműen a munkavállalónak, a kisembereknek lesz rossz.

A szociális válság ugyanis ezzel csak mélyülni fog, arról pedig már nem is beszélve, hogy hány ember nem kap majd így egészségügyi ellátást, hiszen a fizetős klinikákra egyértelműen nem lesz pénzük.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •