Újabb lépés a jobbágyság felé

szabo dani

A közmunka és az egyszerűsített foglalkoztatás rendszere eddig is sok visszaélésre adott lehetőséget. A közmunkások és az alkalmi munkavállalók már a második Orbán-kormány idején sem rendelkeztek azokkal a jogokkal, melyekkel a szabályszerűen bejelentett munkavállalók – bár az ő jogaikat is jelentősen megnyirbálta a kormány.

Ezentúl a közmunka helyi megszervezése túlhatalmat adott a helyi polgármestereknek, akik eddig is maguk dönthettek arról, kinek adnak közmunkát és kinek nem. Akit egy év alatt sem alkalmaztak vagy elbocsátották őket a közmunkából, azok a segélyre való jogosultságukat is elvesztették és így automatikusan kikerültek a társadalombiztosítás rendszeréből is. Az alkalmi munkavállalók viszont, bár némileg jobban kereshettek, mint a közmunkások félig már eleve ki vannak rekesztve a társadalombiztosításból, hiszen csak munkahelyi baleset esetén jogosultak egészségügyi ellátásra, a bérük után fizetendő 500 vagy 1000 Ft-os közteher pedig a jelenlegi elszámolási rendszerben legfeljebb csak minimálnyugdíjat biztosít nekik.

A belügyminiszter új javaslata most összekapcsolná a két rendszert. A munkáltatók eztán már kérhetnek olcsó munkaerőt az önkormányzattól, kérvényeikről a polgármester dönt, és dönt majd abban is, hogy a közmunkások közül kinek kell mennie és mennyi időre alkalmi munkavállalónak. De – bár a kétfajta munka sok szempontból jelentősen különbözik egymástól – magának a munkavállalónak nem lesz semmilyen választása. Ha nem követi az utasításokat, kizárják a közmunkarendszerből és így a társadalombiztosítás rendszeréből is. Mások viszont lehet, hogy eddigi munkájukat veszthetik el. A rendszer eddigi működése nyomán és az új javaslat tükrében sajnos egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy vidéken egy jogfosztott, kiszolgáltatott társadalmi réteg alakul ki, melynek személyes sorsa és megélhetése a helyi hatalom kegyétől függ.

Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy ne terjessze a parlament elé a belügyminiszter új javaslatait!

A BAL – Balpárt

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük