Újra elkezdtünk félni a munkanélküliségtől

Az anyagi helyzetét csöppet rózsásabban látja a magyar lakosság, ám a munkanélküliségtől való félelem erősödött – ez a két alaptanulsága a GKI fogyasztói bizalmi index változásának – írja a Népszava.

Az nem meglepő, hogy áprilisban a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozások rendkívül sötétek voltak. Aztán a következő három hónapban javultak, hiszen mindenki a gazdaság normális újraindításában reménykedett. Augusztusban azonban már fakultak a várakozások (hiszen egyre fenyegetőbb lehetőség a második hullám). Összességében a négy hónap alatt az áprilisi esésnek az 54 százalékát sikerült ellensúlyoznia a reménynek.

Áprilisban akik azt mondták, hogy jövedelmi helyzetük romlani fog, most kétharmaduk bizakodóbb. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése egyfolytában javul – augusztusban is -, hiszen folyamatosan sok cég vagy részben, vagy teljesen vissza tudott állni a válság előtti kapacitására.

(Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, de augusztusban már vissza lehetett állni a személyes interjúkra.)

  •  
  •  
  •  
  •