Újraépíti a feudális rendszert a Fidesz

 

Hübéri rendszer

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom szerint a kormány hűbéreseket csinál a magyar gazdákból a földtörvény kétharmados bebetonozásával. A Fidesznek nem titkolt célja, hogy a földforgalom korlátozásával és az állami földek haveri alapon való osztogatásával újraépítse a feudális rendszert, ahol a kevés hűbérúr uralkodik az egyre szegényebb magyar gazdákon. A “vidék alkotmánya” irreális mértékben korlátozza a földek forgalmazását, így valójában a földeket amúgy is bérlő oligarchákat segíti. Ez nem előrelendíti a hazai mezőgazdaságot, hanem visszaveti a középkorba.


A törvény koncepciójából a 4K! szerint egyértelműen látszik, hogy a kevésbé tőkeerős gazdák, a kis és közepes földek tulajdonosai előtt bezárul az ajtó, miközben a földbárókat helyzetbe hozza. Ebben a rendszerben a szegényebbek ugyanúgy kényszerítve vannak az integrációra, mint hatvan évvel ezelőtt a téeszesítéskor – a különbség “csupán” annyi, hogy ezúttal nem félholtra verik a magyar gazdákat, hanem ellehetetlenítik működésüket.

A baloldali patrióta mozgalom szerint valóban szükség van új földtörvényre, azonban a mostanival ellentétben a szövetkezeti működést elősegítő rendszer kialakítására kell törekedni, mert hosszú távon csak így biztosítható a hazai földművelők és így a magyar mezőgazdaság jövője. A Fidesz ezzel szemben ismét a gazdag haveroknak kedvez, miközben tönkreteszi azokat, akik a jelenüket és jövőjüket gazdálkodóként képzelik el. A kormány alkotmányába való beillesztéssel pedig a földtörvény végképp megpecsételi a sorsát azoknak, akik a magyarországi mezőgazdaság alapját kellene jelentsék.

A törvény hatásai előre láthatóak: a földvagyon elértéktelenedik, a röghöz kötés pedig nem segíteni, hanem visszavetni fogja a gazdálkodási szándékot. Mindeközben az üzemméretek kényszerű csökkentése számos ágazatban az eredményességet fogja veszélyeztetni. A 4K! álláspontja szerint ennek a törvénynek a sarkalatossá tétele arculcsapása mindannak, amit egy valódi köztársaságban alkotmánynak neveznek.

 

 
 
 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük