USA és EU támogatással sem tudták megbuktatni Chávez utódját

A vasárnapi venezuelai elnökválasztáson az ellenzéki bojkottfelhívás ellenére is majd a választók fele megjelent és toronymagas győzelmet aratott Nicholas Maduro, az egykori buszsofőr és szakszervezeti vezető, aki a 2013-ban a legendás baloldali államférfi Hugo Chávez után lett elnök.

Az USA és az Európai Unió illetékesei évek óta mindent megtesznek azért, hogy a baloldali országvezetés megbukjon. Trump elnök hatalomra kerülése óta a latin-amerikai országok újragyarmatosítása kiemelt program, így nem csoda, ha az USA képtelen elfogadni az eredményt és szankciókat sürget és elcsalt választásokról beszél.

Az igazság azonban az, hogy a venezuelai vezetők kifejezetten kérték, hogy érkezzenek választási megfigyelők az USÁ-ból és az EU-ból, de egyik helyről sem küldtek, így elég furán hat, hogy csalásról beszélnek. Azok a megfigyelők, akik jelen voltak, köztük  José Luis Rodríguez Zapatero korábbi spanyol államfő, példásan tiszta választásról beszéltek.

Nicholas Maduro nincs könnyű helyzetben. Ugyan az ország munkásai és szegényebb társadalmi csoportjai egyértelműen támogatják, de a felső-középosztály, politikai szerveződéseik és az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy mély és elhúzódó, a közhangulatot befolyásoló válság legyen az országban. Az elmúlt öt évben, sőt már Chávez elnök utolsó éveiben is ez volt a taktika, ami miatt bizonyos árucikkek és  élelmiszerek hiánycikkek lettek és áruk az egekbe szökött. A baloldali kormányzat helyzetét nehezíti, hogy amerikai támogatással már a régió több országában szélsőjobboldali kormányok kerültek hatalomra, amelyek készségesen járulnak hozzá Venezuela elszigeteléséhez.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük