“Valami véget ér”

Az otthoni archívumban gondosan félretéve megtalálható a Népszabadság 1989. október 5-i és 6-i lapszáma, amelyikben az MSZMP XIV. ill. az MSZP első kongresszusáról tudósítottak, külön interjúk Berecz Jánossal és Keserű Imrével, amelyben olvashatjuk, hogy új szelek fújnak, új idők kezdődnek.

Október 5-én még a fejlécre felírták, hogy “Világ proletárjai egyesüljetek!”, másnapra ez már hiányzott lapból, holott még szocialista napilapként határozta meg önmagát az újság. Eötvös Pál egy ma már olyan hiányzó színvonalas cikkben ecsetelte, hogy a változásokkal egyidejűleg új betűtípus, új fejléc, új formák kapnak majd helyet, de bizonyos dolgok változatlanok maradnak.

Következő emlék: 1995-ös Népszabi amiben egy közelmúltban elhunyt író adott interjút, aki kifejtette, hogy a Népszabadság jó irányba változott, csak a címe nem szerethető.

Személy szerint csak a címet tudtam belőle szeretni, különösen az utóbbi időben.

Sajnálatos, ami a lappal és különösen fájó, ami a munkatársaival történt, de be kell látnunk, a Népszabadság módszeresen számolta fel önmagát az elmúlt negyedszázadban, mind tartalmi, mind eszmei, mind szerzőgárda vonatkozásában.

Valami véget ért és ezen semmilyen marketing, semmilyen újrapozicionálás sem tud már segíteni.

Csókás Máté

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük