Választási jogszabályt sértett a fideszes jelölt

Elmarasztalta tegnap a tiszaújvárosi választási bizottság a fideszes jelöltet jogszabálysértés miatt.

Mint megírtuk, a választási bizottsághoz kifogást nyújtott be Tóth Ádám a nagy felháborodást keltő, közösségi oldalakon terjesztett fideszes kampányfotók miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. sz. választókerület fideszes jelöltje gyerekekkel fotóztatta magát.

A bizottság többségi álláspontja szerint egy jelölt gyermekekkel közös fotóinak közösségi oldalon történő megosztása és ezáltal bárki részére elérhetővé válása pozitív színben tünteti fel a jelöltet, és ezáltal sérti az esélyegyenlőséget azzal szemben aki ilyent nem használ.

A gyermek tehát nem lehet népszerűségnövelő tényezője semmilyen politikai tevékenységnek.

A bizottság a jogszabálysértés megállapításán túl felszólította a fideszes jelöltet, hogy törölje le közösségi oldaláról a képeket, de bírságot nem szabott ki. Három napig fellebbezhet a fideszes jelölt, ha másként gondolná. A tegnapi bizottsági ülésen négy helyen is megtámadta Tóth Ádám kifogását a fideszes jelölt, ami valóban elképesztő.

Itt lehet elolvasni a jegyzőkönyvet.

Tóth Ádám ma reggel röviden kommentálta a döntést a Facebookon:

A választási bizottság szerint sem lehet gyermekekkel kampányolni. Köszönöm, hogy az erkölcs és a tisztesség a választókerületemben még sokunknak fontos!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) következetes gyakorlata szerint bírsággal sújt minden olyan politikai szereplőt, aki ebben az időszakban megsérti mindezen követelményeket. Jelen esetben ettől etekintett a bizottság.

A probléma – az ombudsman tavalyi állásfoglalása szerint – nem magyar sajátosság, és önmagában nem is a jelenlegi jogi környezet hiányosságaiból, hanem éppen a politikai és alkotmányos kultúra zavarából fakad. Választ lehet rá adni példamutatással, aktív kampánnyal és a politikai-etikai elvek és szabályok betartatásával – a mostani kampányban ezért komoly szerepe lehet az európai parlamenti választások résztvevőinek – áll a közleményben.

  •  
  •  
  •  
  •