“Van itt valami el nem taposható”

Székly zászló

Trianon 100 nekem amolyan dupla teher, mert Somogyban nőttem fel ugyan, és apám révén alföldi vér is van bennem, de anyám miatt talán az erdélyi identitásom a legerősebb.

Nagyszüleim faluja már jó háromszáz éve azért jött létre, mert mindenhol máshol a román tengerben kisebbségbe kerültek a magyarok, és ide vonultak vissza, akik nem akarták elveszteni magukat, sem magyar identitásuk. Inkább létrehoztak egy pár száz lelkes falut a Mezőség közepén, ahol sok-sok generáció óta tartották magukat. Persze nem volt ebben semmi extra, élték az életük.

Jó 20 éve annak, hogy már majd felnőtt fejjel jártam arra, és találkoztam nagyapám utolsó testvérével, aki házi kenyérrel, házi szalonnával, házi borral és házi pálinkával fogadott minden előzetes egyeztetés nélkül is.

Sorsszerűen, amikor este stoppal mentem tőle vissza Marosvásárhelyre, egy román vett fel, aki semmit sem értett abból a magasztos magyarságból, amit hangoztatni próbáltam a sok bor és pálinka után.

Már ott abban a VW Golfban nem maradt más, csak a temetőben hagyott rokonok, és azóta is csodálom azokat, akik magyarok maradnak akkor is, ha semmi sem szól mellette.

Magyarként fekszenek le és magyar mesét mondnak gyereküknek egy román, szlovák, ukrán, szerb, horvát, osztrák, angol vagy kanadai faluban vagy városban.

Ők az én hőseim, mert azt teszik amit tettek az őseim évszázadok óta, színpadias magyarkodás nélkül.

Megmaradni viharban és békében is, megmutatni, hogy van itt valami el nem taposható, fel nem oldható, bőrszíneken és tájszólásokon felül álló dolog az életünkben.

Kalmár Szilárd, szociálpolitikus, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alelnöke

  •  
  •  
  •  
  •