Varga Zoltán: „hogy szabad, 21. századi polgári világot teremthessünk maguknak”

Az összefogásnak köszönhetően több nagyvárosban reális esély van arra, hogy a Fidesz-kormány helytartóját igazi polgármesterre cseréljék a választók. Szombathelyen, Debrecenben, Szolnokon, Miskolcon, Hajdúszoboszlón kérdeztük meg a jelöltet kiegészítve Németh Angélával, aki a 15. kerületben a tavalyi időközin leváltotta a Fideszt, neki az újraválasztás után, kellő testületi támogatással lehet esélye nagyobb fokozatba kapcsolni a kerületet.

Debrecenben Varga Zoltán a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltjeként indul. 56 éves, született debreceni, nyakas cívis. Végzettségét tekintve politológus, felesége tanárnő, két lány édesapja.

Munkások Újsága: A kormány sok döntése az önkormányzatiság kiüresítését szolgálta, nincs ráhatás iskolákra, utakra, kevesebb helyi adóval gazdálkodhat, hogyan és miként lehet a választóknak mégis elmondani, hogy itt helyben kell a sorsunkról dönteni, és az nem irány hogy a Fidesz alá fekszik a város?

Varga Zoltán: Mondhatom azt is, a demokrácia strapás dolog. Az, mikor ki kell állni az érdekeinkért, a legegyszerűbb ügyekért is, hogy legyen árok, és az legyen kitisztítva is az utcában, hogy ne öntsön el minden második házat az eső, hogy igenis érdemes felemelt fejjel járni, és nem kell félni, a fal mellett osonni, csupán azért, mert a polgármester, a kabinet éppen fideszes, nos, ez az egyik legnagyobb démonok egyike, amivel a társadalom tagjainak önmagukban kell megküzdenie.

Fejlett demokráciákban ez nem kérdés, nálunk egyre inkább az. Ott tudják a polgárok, hogy nincs félnivalójuk. A választott vezetőknek pedig nem előjogaik vannak, sokkal inkább feladataik. Ott valóban képviselőket választanak, nem gombnyomogató pártkatonákat. Nem olyanokat, akik számára a helyi közösség érdeke, és nem az országos pártvezetés iránti lojalitás az, ami meghatározó. Sajnos ez nálunk, különösen itt, a keleti végeken, még nem kellően egyértelmű.

Ráadásul itt a félelem a legnagyobb úr, meg a beletörődés. Sokan csak legyintenek, úgysem tudunk változtatni a sorsunkon, még többen pedig félve az esetleges következményektől, hogy ne mondjak megtorlást, a saját és a családjuk túlélése érdekében hajlanak arra, hogy a kormányzó pártokra szavazzanak. Mert abból bajuk nem lehet.

Ez a legnehezebb feladatunk. Meggyőzni a választókat arról, van választás, arról hogy a démonok nem valóságosak, csupán az ő képzeletük, félelmük nagyítja fel azokat. Hogy az önkormányzatiság autonómiát (is) jelent. Azt, hogy az egész akkor ér bármit is, ha a döntési szintek mindinkább hozzájuk közel kerülnek. Ez pedig máshogy nem megy, mint személyes példamutatással. a legfontosabb, hogy érezzék, lássák az emberek, vannak olyanok, akik mögé, mellé oda lehet állni. Akik felemelik és viszik azt a fránya zászlót, amire az van írva, félelem, démonok nélküli világ. Egy szóval, Demokrácia.

MUON.HU: Melyik az a három témakör Debrecenben melyhez legelőször lát majd neki polgármesterként?

V.Z.: Orbán világa velejéig romlott, korrupt, hazug világ. Márpedig egy velejéig romlott, hazug világban, félő, hogy annak vezetői is ugyanolyanok, mint az általuk felépített-működtetett rendszer. Ezért meg kell nézni, mi is maradt a közös kasszában. És azt is, hogy miért ennyi. Hogy valójában, a konkrét számok, információk birtokában milyen gazdája is volt az elmúlt két évtizedben a Fidesz Debrecen városának. Ezt akár nevezhetjük elszámoltatásnak is. Átlátható, transzparens gazdálkodás, korrupciómentes önkormányzás.

Nyitott tereket szeretnék. Minden tekintetben. A hivatal, a polgármesteri kabinet ne zárt ökoszisztéma, ne egyfajta elefántcsonttorony legyen. Kinyitjuk az ajtókat mindenki előtt. A város mindnyájunké!

Szociális és egészségügy. Ahogy a programunknak is az egyik legfontosabb vállalása, minden debreceni számára 15 napon belül ingyenesen elérhetővé tenni a legfontosabb diagnosztikai vizsgálatokat (MRI, CT). Az egészséges élet ne csak a gazdagok, a kapcsolatokkal rendelkező kevesek privilégiuma legyen a városban. Ez mindenkinek jár! Ezen fogunk dolgozni.

MUON.HU:  Van-e olyan konkrétum, amit már most meg tud ígérni?

V.Z.: Csak Pokorni Zoltánt tudom idézni. Aki belenyúl a közösbe, annak le lesz vágva a keze! A másik, számomra fontos ígéret, hogy a választási programunkat mi komolyan is gondoljuk. Meg fogjuk valósítani. Szisztematikusan, és pontról, pontra. Minden pontot. Mind a harmincat!

MUON.HU:  Az uniós pénz ömlik az országba, hogyan próbál változtatni a kormány által irányított támogatások rendszerén?

V.Z.: A Demokratikus Koalíció politikusa vagyok! A DK Európa Parlamenti képviselői, és Dobrev Klára erre a kérdésre egyértelmű választ adott. A kormány, Orbán korrupt rendszerének, oligarcháinak közreműködése nélkül is hozzá lehet ezentúl jutni az EU támogatási rendszeréhez. Debrecen nem Orbán és mamelukjai, oligarchái zsebét fogja tömni ezentúl.

MUON.HU:  Mit gondol, tud közvetlenül pályázni Debrecen uniós pénzekre?
Természetesen. Erre a Demokratikus Koalíció és annak EU képviselői a biztosíték! Ami szívderítő, hogy ez bármely településen is ugyanúgy tud majd működni.

V.Z.: Mit gondol a részvételi költségvetésről? Fontosnak tartja, hogy mintegy helyi népszavazásként a költségvetést érintő kardinálisabb döntésekben a ciklus alatt is kikérje a választók véleményét?

Fontos, hogy minden a város életét hosszútávon meghatározó kérdést, közösen a debreceni polgárok, a szakmai szervezetek bevonásával alakítsunk ki.

Nem törvényszerűen gondolom, hogy minderre a népszavazás a legjobb interakció minden esetben, annak a bonyolultsága, költségei miatt sem, de természetesen akár erre is sor kerülhet.

MUON.HU:  Szinte már csak a helyi adók maradtak az önkormányzatoknál, több kreatív megoldást használnak a városvezetők, hogy a bevételeket növeljék, hogy néz ez ki az ön városában?

V.Z.: Erre igazán jó példát a jelenlegi városvezetés részéről nem látok. Az ingatlangazdálkodás mindazok mellett, hogy inkább gyanús, mint jó ügyletek jellemzik, valódi árbevételt nem generálnak. Azt is látom, hogy a város, mint önálló gazdasági szereplő, a legkevésbé sem tekinthető sikeresnek. Az eddigi szaldó igen siralmas. Több a kára, mint a haszna az ilyen próbálkozásoknak. Én inkább hiszek a szolgáltató város koncepciójában.

Olyan gazdasági környezetet kell megteremteni, ahol nemcsak az a néhány multi találja meg a számítását, akiket aránytalanul nagy és igazságtalan, a helyi vállalkozásokat hátrányosan érintő adókedvezményekkel próbálnak most idecsábítani, de a helyi kis és közepes vállalkozások is azt érzik, érdemes itt befektetni, beruházni, naggyá nőni.

Az ő sikerük fogja a város bevételeit, sikereit is igazán emelni.

MUON.HU:  Az országban nagy az elvándorlás, egyre kevesebb gyermek az iskolákban, lesz a fiataloknak is olyan üzenete mellyel mérsékelni tudja az elvándorlást?

V.Z.:  A hitet kell visszaadni a cíviseknek, azt, hogy minden választási manipuláció, milliárdos propaganda, a rákos daganatként mindent behálózó korrupció ellenére is van remény és lehetőség, még Kósa Lajos városában is. Igen, van lehetőség, hogy szabad, 21. századi polgári világot teremthessenek maguknak, szabadon vállalkozhassanak, s ne másodrangú szereplői legyenek a multikkal szemben városunk gazdaságának. Bátran és esélyesen induljanak az önkormányzat által meghirdetett pályázatokon, higgyenek és bízzanak a város vezetőiben, hogy azok nem pártpolitikai alapon döntenek majd Debrecen jövőjéről, városunk polgárainak életéről.
Fel kell szabadítanunk Debrecent a 20 éve tartó Fidesz-uralom alól! Meg kell szabadítani városunkat feudális béklyóitól, kiszakítani a sógorság-komaság avítt világából, és egy nyüzsgő, modern, szabad és felvilágosult, fejlődő nagyvárost kell végre teremtenünk! Egy olyan, múltjára és teljesítményére büszke, európai nagyvárost, valódi európai régióközpontot, ahol a város lakosai és az ide látogató turisták is egyaránt jól érzik magukat.
Egy olyan nagyvárost, ahol nem annak vezetői, politikusai és azok szülei, gyermekei gazdagodnak mesébe illő módon, hanem amely lakóinak boldogulását segíti.
Ahol nemcsak a belváros fejlődik, hanem élhető, Európához méltó, megfelelő közművekkel ellátott külvárosi, kertvárosi térségek, vonzó, politika és korrupció által nem fertőzött, a valódi teljesítményt elismerő gazdasági környezet, elviselhető adóteher segíti lakóit. Olyan polgári világot, ahol erős a szociális gondoskodás igénye, ahol a város valós és kézzelfogható segítséget és támaszt nyújt az ott élőknek, legyenek azok pályakezdő fiatalok, kisgyerekes családok, idős, elesett emberek, vagy akár kisvállalkozók is!

Összetartó, sikeres, egymásra figyelő közösség. Ez a jó város titka. Ha ez sikerül, akkor itt maradnak a fiataljaink is.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük