Vasárnap tüntetnek a diákok

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói megmozdulást szerveznek az intézmény átalakítása ellen a Vas utcai épület előtt vasárnap 16 órakor.

A Facebook-on azt írják, hogy megmozdulásukkal üzennek a parlamentnek, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az Egyetem Alaptörvény szerinti autonómiáját!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve 2020. szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül, egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett.

A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről.

Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában.

Kérik Palkovics László minisztert, hogy az alábbi pontok teljesüléséről az Egyetemet írásos formában biztosítsa:

  1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!
  2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!
  3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!

Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet, a szervezők azt írták, hogy ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •