Végéhez közeledik a bérharc – bruttó 6.400 forinttal emelkedhet a minimálbér

Forint
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén a 3 szakszervezeti szövetségből egy, a Fideszhez közel álló Munkástanácsok elfogadta a munkaadók javaslatát, ami alapján 4 százalékkal emelkedhet idén a minimálbér, míg másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is kitart az 5 százalékos emelés mellett.

A tervezet elfogadásával február 1-jétől a minimálbér bruttó 161.00 forintról bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 219 ezer forintra emelkedhet, a 4 százalékos béremelés értelmében.

A Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, hogy bár nem elégedettek ezzel a mértékkel, azonban azt is mérlegelni kell, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése csaknem 1,1 millió embert érint közvetlenül és legalább ennyi emberre van hatással egyebek mellett például a táppénz vagy az álláskeresési támogatás formájában.

A szerdai ülésen a munkaadói oldal vetette fel a kompromisszum lehetőségét a 4 százalékos béremeléssel, hiszen a munkaadók 3 százalékos, míg a szakszervezetek 5 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt is megjegyezte, hogy „a kormány megint nem mondott semmit”.

Állítólag majd a magyar gazdaság féléves teljesítményét értékelik, hogy lesz-e lehetőség további emelésre.

MTI HVG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •