Végső csapás a bajbajutottakra, a hatalom nem törődik a devizahiteles családokkal

Náma József
Sok devizahiteles ügyfél panaszolja, hogy pert vesztettek a bank ellen, annak ellenére, hogy a jogi képviselőjük alapos – jogszabályokkal alátámasztott – kereseti kérelmet adtak be, állítja devizahiteles szakértőnk, Néma József.

Munkások Újsága: – Ön szerint teljesen kilátástalan a devizahiteles családok helyzete?

Néma József: Sajnos, az, ugyanis nem azért nem fizették a törlesztőrészleteket, mert nem akarták, hanem azért, mert nem tudták azokat fizetni. Az ítéletekből egyértelműen kitűnt, hogy a pervesztés milyen költségeket jelent számukra.

Az ingatlanfedezetes kölcsönök esetében – mivel itt általában nagyobb volt a kölcsönösszeg, mint egy autóhitel esetében – akár több millió forint perköltség sem ritkaság. Senkit nem érdekel az, hogy mi lesz ezekkel a családokkal! Tekintettel arra, hogy nem képesek a bank követelését kiegyenlíteni, a bank előbb-utóbb végrehajtást fog kezdeményezni velük szemben.

Munkások Újsága: Azt gondolnánk, hogy ha elviszik az ingatlant, azzal letudják a bank felé a tartozást, és szent a béke.

N.J.: A tapasztalatok szerint az ingatlan elárverezését követően még mindig több milliós tartozás marad vissza, ezen kívül rájuk terhelik a perköltségeket és a végrehajtás költségeit is, így nem nehéz belátni, hogy ezek a családok egy életre el vannak lehetetlenítve, nem sok esély van arra, hogy kilábaljanak az adósságból.

Munkások Újsága: A bíróságok nem méltányolják az ellehetetlenült helyzetűeket?

N.J.: Bizonyos feltételek mellett lehetőség van költségmentességre, ami sajnos csak a perilleték megfizetése alól mentesíti a családokat, az ellenfél ügyvédjét minden esetben fizetniük kell, ami egy komolyabb kölcsön esetében szintén milliós nagyságrendet érhet el.

A költségmentességnek az egyik feltétele, hogy az egy főre eső – az igazolt költségek után megmaradt – jövedelem nem lehet több, mint a min. nyugdíj összege, ami most már tizenkét év óta változatlanul 28.500 forint

Munkások Újsága: Ez még viccnek is rossz!
N.J.: Pedig bizony múltkor az egyik család költségmentességi kérelmét elutasította a bíróság azért, mert a kéttagú családnak hatvanezer forintja maradt az igazolható kiadások után.

Közölte velük a bíróság, hogy kéttagú család létfenntartásához 57.000 forint is elegendő, nekik pedig hatvanezer forintjuk marad egy hónapra.

A bajbajutott családokra végső csapást mérnek azzal, hogy a jelentős – akár több milliós – végrehajtási jutalékot is rájuk terhelik, sőt az árverésből származó bevételből először ez kerül kiegyenlítésre.
Felháborító, hogy a végrehajtási tevékenység jutalékos rendszerben – valójában vállalkozói formában – működik.

Munkások Újsága: Mi a megoldás erre a problémára?

N.J.: – Ideje lenne, ha az illetékesek meghoznák azt a rendeletet, mely szerint végrehajtási tevékenység kizárólag közalkalmazotti jogviszony keretében végezhető, természetesen nem jutalékos rendszerben, hanem a közalkalmazotti bértábla alapján.

Felháborító, hogy ez idáig sem a magát családbarátnak nevezett kormány kormánypárti képviselői, sem az ellenzéki parlamenti pártok képviselői nem kezdeményezték a végrehajtói tevékenység közalkalmazotti jogviszony keretében történő végzését, valamint nem kezdeményezték a devizahiteles perek illetékmentességét!

Az sem lenne rossz, ha az illetékesek közül valaki megpróbálná felidézni a szerződések megkötésekor hatályos Ptk. azon részét, mely szerint az állam védi a személyek személyi és vagyonhoz fűződő jogait és törvényes érdekeit. Ha ezt figyelembe vették volna, akkor a devizahiteles konstrukció bevezetését megakadályozhatták volna, mert ez a konstrukció ugyancsak sérti a személyek vagyonhoz fűződő jogait és törvényes érdekeit.

Munkások Újsága: Annak idején a forinthitelek kamatához képest alacsony kamattal arra ösztönözték a kölcsönigénylőket, hogy devizaalapú kölcsönt vegyenek fel, a bankok ezeket ajánlották ki.

N.J.: Igen, de sajnos egyetlen egy esetben sem hívták fel a figyelmet a devizaalapú hitelek valós kockázataira! Erre az MNB Stabilitás jelentése is kitért! Ugyancsak nem tettek különbséget a devizaalapú és a forintalapú kölcsönök hitelbírálata között, tehát

elsődlegesen a hitelezők voltak azok, akik a kockázatot figyelmen kívül hagyták. Sokak véleménye szerint ennek köszönhető a mára kialakult helyzet.

  •  
  •  
  •  
  •