Veres Pál: „Egy olyan várost képzelünk, ahol jó élni, amit a helyiek közösen építenek és irányítanak”

Az összefogásnak köszönhetően több nagyvárosban reális esély van arra, hogy a Fidesz-kormány helytartóját igazi polgámesterre cseréljék a választók. Szombathelyen, Debrecenben Szolnokon, Miskolcon, Hajdúszoboszlón kérdeztük meg a jelöltet, kiegészítve Németh Angélával, aki a 15. kerületben a tavalyi időközin leváltotta a Fideszt, neki az újraválasztás után, kellő testületi támogatással lehet esélye nagyobb fokozatba kapcsolni a kerületet.

Miskolcon Veres Pál polgármesterjelölt indul, aki a nagy hírű Földes Gimnázium igazgatói székéből pályázik a polgármesteri megbízásra. Független jelöltként, a Függetlenek SZIVE Egyesület felkérésére, a Velünk a Város Egyesület és a miskolci, szövetséges ellenzéki pártok és szervezetek támogatását elfogadva indul polgármesterjelöltként.

Munkások Újsága: A kormány sok döntése az önkormányzatiság kiüresítését szolgálta, nincs ráhatás iskolákra, utakra, kevesebb helyi adóval gazdálkodhat, hogyan és miként lehet a választóknak mégis elmondani, hogy itt helyben kell a sorsunkról dönteni, és az nem irány hogy a Fidesz alá fekszik a város?

Veres Pál: Huszonkét éve vezetem a Földes Ferenc Gimnáziumot, az iskolával sok-sok sikert értünk el közösen. A Földesnek köszönhetően tapasztaltam meg, mit jelent a miskolci összefogás, mekkora erőt jelent az, ha Miskolc egy célért dolgozik és egy irányba húz. A legnehezebb időkben a miskolciak kiálltak mellettem és a Földes mellett. Most rajtam a sor, hogy kiálljak Miskolcért. Újfajta közgondolkodásra van szükség, leválasztva a pártpolitikát a városi közéletről.

A megosztottság ugyanis nem a többség, hanem csak egy politikai kisebbség javát szolgálja.

Ezért is döntöttünk úgy korábban, hogy a SZIVE színeiben mi pártpolitikától függetlenül akarunk várospolitikát folytatni. Amikor megkerestek a miskolci politikusok, már az elején nyomatékosítottam, ha elvállalom a jelöltséget, csak függetlenként indulok el, nem vagyok hajlandó egyetlen pártnak sem embere, bábja lenni.

MUON.HU: Melyik az a három témakör Miskolcon melyhez legelőször lát majd neki polgármesterként?

V.P.: Miskolcon gyökeres változásra van szükség – a leköszönő városvezetés a saját propagandája csapdájába esett, elvesztette a valósággal a kapcsolatot, a Hivatal erkélyéről Green City-t vízionál, ehelyett a miskolciak gaztengerben, elhanyagolt közterületeken, kátyúkon bukdácsolnak, Smart City-t amiből csak az egyre több térfigyelő kamerát látjuk, miközben a közbiztonság a sikerpropaganda ellenére nem javult.
Kitakarítjuk a várost! Másfélszeresére növeljük a zöldfelületek kezelésére és a közterületek felújítására fordított összeget! Zöld és egészséges Miskolcot akarunk, ahol mindenkinek jár a tiszta levegő! Elindítjuk a “Szinva zöld folyosó” programot.

Kinyitjuk az önkormányzatot! Átalakítjuk és átláthatóvá tesszük a város működését, helyreállítjuk a közérdekű adatok megismerhetőségét. A városi közmédia a demokratikus párbeszéd és a várospolitika aktív fórumává kell, hogy váljon.

A város cégeinél bevezetjük a városi minimálbért.
Az előző években megkezdett minden jó ügyet továbbviszünk – de új fejezetet kezdünk, újult erővel és szakértelemmel. Mindenkit partnernek tekintünk, aki tenni akar Miskolcért!

MUON.HU: Van-e olyan konkrétum, amit már most meg tud ígérni?

V.P.: Megvédjük és bővítjük a Salkaházi Programot! Törődünk időseinkkel, számíthatnak ránk, Salkaházi Plusz programot indítunk! Azok, akik a várost felépítették és örökül hagyták nekünk és gyermekeinknek, többet érdemelnek annál, minthogy egy választások előtti licitháború alanyaivá váljanak.

Támogatjuk a kisgyermeket nevelő és iskolás családokat! A fiataljainknak Tehetséggondozó programot indítunk és 100 lakással bérlakás programot hirdetünk.

Új fejezetet nyitunk a miskolci civil életben – a civil szervezeteket bevonjuk a folyó, vagy tervezés alatt álló projektek alakításába.

MUON.HU: Az uniós pénz ömlik az országba, hogyan próbál változtatni a kormány által irányított támogatások rendszerén?

V.P.: A Modern Városok programból a legnagyobb összegű támogatást Szeged kapta, ezt maga Gyopáros Alpár a programért felelős kormánybiztos nyilatkozta. Ebből azt látjuk, hogy Miskolc érdekérvényesítő képességét meg kell erősíteni. Az itt élő képzett és tehetséges emberekkel, céltudatos vállalkozásokkal, oktatási intézményekkel és az egyetemmel közösen Miskolcot újra feltehetjük Európa térképére. Újra helyzetbe hozzuk a miskolci szakembereket és vállalkozásokat, a miskolci szürkeállományra építve új lendületet adunk a városnak.

MUON:HU: Mit gondol, tud közvetlenül pályázni Miskolc uniós forrásokra?

V.P.: Ez a lehetőség már most is fennáll, mégis az önkormányzat ezt sem használta ki, jó példa viszont számunkra a Miskolci Egyetem, amely számos közvetlen uniós programban vesz részt most is. Közös felelősségünk, hogy az új uniós ciklusra összeállítsuk a város – ahogy mi nevezzük “Nagy-Miskolc” – vízióját, és az annak megvalósítását szolgáló konkrét terveket.

MUON.HU: Mit gondol a részvételi költségvetésről? Fontosnak tartja, hogy mintegy helyi népszavazásként a költségvetést érintő kardinálisabb döntésekben a ciklus alatt is kikérje a választók véleményét?

V.P.: Egy olyan várost képzelünk, ahol jó élni, amit a helyiek közösen építenek és irányítanak, ami él a benne rejlő lehetőségekkel és amire büszkék a lakói.

Minden olyan elképzelést támogatunk, amely elősegíti a helyiek bevonását a közügyeink intézésébe, legyen az közösségi tervezés, digitális népszavazás vagy részvételi költségvetés.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük