Vereség Athénban

athen

Néhány nap kellett ahhoz, hogy magunkban feldolgozzuk a görög választás eredményét. A franciáról szándékosan nem írunk semmit. Jön a demokratikus baloldal, vergődik kicsit, majd váltakozó osztogatások és megszorítások után visszaadják a hatalmat a jobboldalnak. Görögországban egészen más volt a helyzet. Ott egy olyan politikai alternatíváról készült célfotó, amely kormányra kerülve a neoliberális úton tévelygő Uniót visszaterelte volna egy szociálisan elkötelezett irányba.

A célfotón azonban a helyi Fidesz, az Új Demokrácia volt előrébb néhány centivel. A görögök, akik néhány hete még a gyökeres változást akarták, elbizonytalanodtak. Elbizonytalanította őket az európai szocialisták pártcsaládjába tartozó PASZOK és olyan befolyásos politikusok, mint az LMP brüsszeli hangja, Cohn Bendit. Mind azzal riogattak, hogy apokaliptikus szörnyűség fog a világra köszönteni, ha a radikális baloldaliak győznek.

Minden eszközt bevetettek. Cohn Bendit összemosta Cipraszt a szélsőjobbal. A nyíltan náci Arany Hajnal prominensével kommunista és radikális baloldali politikusnőket verettek élő adásban. Emlékszünk, hogy kik tűntek fel az Operánál? Kinek az oldalán álltak a kopaszok? Nálunk és náluk is.

Vereséget szenvedtünk Athénban. Most írhatnánk politikailag korrekt közhelyeket, de nincs értelme. A lényeg az, hogy legyőzték azt a pártot, amely elindulhatott volna kifelé abból a csúnya zsákutcából, amelybe szinte rohan Európa és Magyarország is. Azok győztek, akik így vagy úgy, de halálra ítélik a társadalom egy jelentős hányadát. Azokat, akik képtelenek fenntartani magukat, családjukat, mert nem kapnak munkát vagy bertegek. A globalizáció, a modern termelési körülmények miatt a föld lakosságának nagyobb részére nincs szükség, a maradéknak meg lassan nincs kinek termelnie. A profitéhség megszűnteti előbb a keresletet, majd ennek hiánya miatt a kínálatot is. Európa jóléti rendszere továbbra is ellenség. A tervszerű elemeket is tartalmazó gazdasági rendszer szóba sem jöhet. Érdemek és érdekképviseleti erő alapján osztják el a még elosztható javakat. A gazdagok lopnak, csalnak, hazudnak és nincs aki kritizálja őket, mivel ők finanszírozzák a demokratikusnak mondott rendszerek pártjait. A rendszerkritikus erők a peremre szorítva, alig-alig tudnak nyilvánossághoz jutni ott, ahol minden csak temérdek pénzzel érhető el.

Athénban volt egy esély, de győzött a nemzetközi agymosás. Köszönjük Syriza, köszönjük Ciprasz! Legközelebb már tényleg Ti jöttök, de kérdés, hogy lesznek-e még romok, amiből építkezni lehet?

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük