Veszélyben a magyar munkavállalók, figyelmeztetnek az európai szakszervezetek

A magyarországi válságkezelési lépések kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat és nem támogatják eléggé a munkahelyek megtartását – írja Orbán Viktornak címzett levelében az Európai Szakszervezetek Konföderációjának vezetője, aki a rendkívüli állapot kiterjesztését is bírálta.

Luca Visentini főtitkár a levélben azt írja, ha összehasonlítják a Magyarországon és az unió más országaiban elfogadott válságkezelő intézkedéseket,

világos, hogy Magyarországon a munkavállalók védelem nélkül maradnak a mostani példátlan válságban, miközben néhány ágazat nem jut támogatáshoz.

A szakszervezeti vezető szerint azonnali intézkedésekre van szükség Magyarországon azért, hogy az emberek megtarthassák a munkájukat. Ezek között a rövid távú munkaügyi intézkedéseket és a kieső bérek kompenzációját kéri a főtitkár. Hozzáteszi, ha ez most nem történik meg, a munkanélküliek ellátása később többe fog kerülni.

A szakszervezeti szövetség szerint a magyar kormánynak le kellene ülnie a szociális partnerekkel tárgyalni ahhoz, hogy megfelelő intézkedések szülessenek.

A munkavállalókat kormányzati pénzből támogatni kell abban, hogy megtarthassák munkahelyüket és kiemelten védeni kell az egészségügyben, a szállításban és a kereskedelemben dolgozók egészségét a járvány alatt.

A szakszervezetek értékelése szerint a vészhelyzeti törvénykezéssel és más jogszabályokkal Magyarország megszegi a munkavállalók jogaiért vállalt nemzetközi kötelezettségeit és az uniós direktívákat.

Különösen aggasztónak tartják a Munka Törvénykönyvének módosítását, amellyel rugalmasabbá tennék a munkaügyi szabályokat és a munkaadókkal való megegyezést.

“Ez egészében vagy részben gyengíti a munkavállalók jogait, ezért a szakszervezetek az Európai Unióhoz fordulunk az ügyben” – zárul a levél.

Euronews

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük