Veszélyes por a Budai várban

2017 óta zajban és porban dolgoznak a nemzeti könyvtár munkatársai, évekig a Lovarda és a Helyőrség építésének munkálatai miatt az északi oldalon alig lehetett dolgozni, tavaly óta a déli oldalon, a Szent István terem felújítása közben keletkezett zaj zavarja mind a könyvtárba járókat, mind a a kutató könyvtárosokat, de tegnap új szintet lépett az építkezés.

Egy muon.hu-nál jelentkező könyvtáros elmondta, hogy

„valamit elcsesztek a Szent István terem miatt, főleg az V. és a VI. emeleten dőlt a por, állítólag fúrtak pár lyukat, és ez lett belőle. Először azt hittem koszos a szemüvegem, de anélkül is látszódott, sőt állt a por a padlón és a katalógusszekrényeken.”

Később a könyvtár belső információ oldalán is megjelent egy híradás, melyben azt írt a vezetőség, hogy:

„Az épület déli folyosóin érzékelhető por miatt felvettük a
kapcsolatot a beruházóval (Várkapitányság). Keresnek megoldást.”

Informátorunk nem kertelt, szerinte „kurva szar a helyzet a por bemegy mindenhová, és csípi a szemünket”, azt is megírta, hogy a zaj is egyre nagyobb, többen a munkaidő végezte előtt hazamentek, mert nem bírtak dolgozni.

A VI. szinten lévő Kézirattár olvasóterembe is juthatott a porból, itt lehet a kutatóknak pl. az ősnyomtatványokat is lapozgatni, informátorunk szerint ezen a helyen felbecsülhetetlen dokumentumok is vannak. A Szent István terem felújítása miatt tavaly több könyvtárost is elköltöztettek erről a szintről.

A por által érintett szinten mutatják be január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Hymnus kéziratát, és annak megzenésített változatának kottáját, Erkel Ferenc legismertebb alkotását.

Mint lapunk is megírta a könyvtár irányítói, mind Hammerstein Judit főigazgató, mind Demeter Szilárd, kormánybiztos a Szőcs Géza (Orbán egyik kitartottja) által irányított Országos Könyvtári Kuratórium emberei. Tipikus megoldó alkalmazottak, teszik,  amit mondanak nekik zokszó nélkül. Demetert múlt héten két évre meghosszabbították, Hammerstein helyére viszont új főigazgatót keresnek, állítólag nem igazán tudta értelmezni a nemzeti könyvtár feladatait.

Fotó: OSZK

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük