Világelsők közt Magyarország a COVID halálozás alapján

Októberben még csak a 16. volt Magyarország az 1 millió főre eső COVID halálozási listán, az elmúlt hónapokban kormányunk büszkén vállalt, világsikernek hazudott védekezése annyira “sikeres” volt, hogy mára már bejutottunk az első 10-be. Ha levesszük a listáról az országoknak nehezen tekinthető miniállamokat, akkor a helyzetünk még elkeserítőbb. Sőt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy olyan országokban, mint Belgium vagy Olaszország lakosságarányosan sokkal több a 80 évesnél idősebb ember, akkor még borúsabb a kép.
Ez így ebben a formában nagyon elkeserítő és elszomorító. Már csak azért is, mert nálunk a halálos áldozatok jelentős része középkorú vagy alig idősebb 60 évnél. Miről árulkodnak ezek az adatok? Arról, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer lényegében képtelen ellátni azon alapfeladatát, hogy kritikus állapotba került fertőzötteket átsegítsen a betegség legnehezebb szakaszán.
A halálozási mutatónk ráadásul egy olyan időszak alatt romlott látványoson másokhoz viszonyítva, amikor Magyarország brutális karanténszabályokat alkalmazva próbált küzdeni a betegséggel. Kijárási tilalom, a vendéglátás teljes zárása, ami más országokban általában visszavetette a fertőzöttség növekedését. Csehország és Szlovákia helyzete azért romlott, mert társadalmi nyomásnak engedve lazítottak az ilyen jellegű szabályaikon.
Nyilvánvalónak tűnik tehát, hogy nálunk rendszerszintű problémák vannak. Az egyik ilyen például a fertőzöttség elleni küzdelem elhanyagolása a munkahelyeken, a központi intézkedések semmit nem tesznek ezen a területen. Sőt! A betegség miatti táppénz szándékosan alacsony szinten tartása – a kiesett időszakra a jövedelem legfeljebb 60 százaléka – miatt sokan trükköznek inkább a munkába menetelkor. Lázcsillapítót vesznek be, titkolják a tüneteket, ha vannak, mert nem tudják bevállalni a jövedelemkiesést. A helyzeten csak ront a munkáltatók hozzáállása is, sokan “unortodox” módon vannak foglalkoztatva, azaz fel sem merül, hogy betegség idejére bármiféle pénzt kapjanak. Ezek az emberek tehát munkahelyi környezetben fertőzhetnek, de a munkába járás során is terjeszthetik a betegséget. Szintén katasztrofálisan járt el a kormány, hogy elhúzta az iskolabezárásokat, a jellemzően tünetekkel nem rendelkező fiatalabb generációk is jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a társadalom fertőzöttségi szintje rendkívül magas szinten maradjon.
A legnagyobb probléma azonban nem ez, hanem egy a kormányzattól jelentős mértékben függő tényező, a tesztelési rendszer katasztrofális jellege. A járvány kirobbanása óta eltelt egy év nem volt elég arra, hogy ezen a területen jelentős előrelépés történjen. Nem fejlesztették érdemben a tesztelési kapacitást, nem hoztak létre új laborokat, nem alkalmaztak tömegesen olyan a betegséget biztosan kimutató módszereket, amelyek gyorsan képesek 100 százalékos biztonsággal kimutatni a betegséget. A tömeges, gyors és megbízható tesztelés minden országban az egyik legsikeresebb eszköz a járvány elleni védekezés során. PCR tesztből létezik már olyan megoldás, amely akár két óra alatt is képes kimutatni a COVID vírus jelenlétét, azaz szinte megvárható. Ehelyett az ilyen jellegű vizsgálat Magyarországon még ma is legalább 24 órás várakozás után ad eredményt és emiatt sem alkalmazzák tömegesen. Ehelyett van a sokkal megbízhatatlanabb és sokszor téves eredményt mutató antigén tesztek alkalmazása, amely teszt irányába már a sok falls eredmény miatt tömeges a bizalmatlanság.
Szomorú, hogy minden figyelmeztető tény ellenére a kormányzat lényegében semmit sem tesz azért, hogy a valóban hatékony preventív, azaz megelőző jellegű intézkedéseket alkalmazzanak. Mindeközben például Csehországban az állam ösztönzi a munkahelyi tömeges tesztelést, azok költségét átvállalja. Nálunk az oltás sikerességében bíznak, azonban azt nem veszik figyelembe, hogy a betegség terjedését ez csak akkor tudja érdemben visszavetni, ha mindeközben más, valóban hatékony eszközöket is bevetnek.
Ha marad a mostani kormányzati “bénázás”, akkor az sem kizárt, hogy Magyarország világelső lesz a COVID miatti halálozások alapján és még akkor is karanténban fogunk szenvedni, amikor a világ hatékonyabban védekező országaiban már eljön a várt nyitás, a szigorítások enyhítése.

Adatok forrása: worldometers

Kalmár Szilárd

  •  
  •  
  •  
  •