Világforradalom?

worldrevolt

 

Természetesen ott a helyünk szombaton 15.00 órától a Gödör melletti parkosított területen és mindenkit felszólítunk, hogy menjen el és érezze jól magát a „forradalmi” közegben. A dolog persze általunk némi árnyalásra szorul. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez a „világforradalom” valóban az a világforradalom. Ezek a tömegek betűről betűre újra írják Marx vagy akár Lenin műveit. Kritikájuk egyértelműen a kapitalista világrend kritikája: Felismerik, hogy társadalmaink kizsákmányolókra és kizsákmányoltakra vannak szétszakadva, de ennél tovább persze nem mernek menni, mert a valódi forradalmi változás nem csak mentális, tudati síkon zajlik, hanem sokkal konkrétabb forradalmi eszközöket is be kell vetni.

Ez a „világforradalom” ebből a szempontból visszalépés a klasszikus munkásmozgalomhoz képest, de még az évtizeddel ezelőtti antiglobalista mozgalomhoz képest is. A közterületi demonstráció a legritkább esetben vezethet eredményre a jelenlegi, rendkívül sokoldalú és kifinomult politikai rendszerrel szemben.

Ha akár egy centit is akarunk haladni a valódi világforradalom irányába, akkor sokkal komolyabb szervezettségre, határozottabb énképre és célokra van szükség. Nem elég bírálni a rendszert, alternatívát is állítani kell.

Az egyértelmű, hogy a jelenlegi kizsákmányoló kapitalista rendszer nem független azon személyektől, akik működtetik. A profitkényszer azonban nem teszi lehetővé, hogy bármilyen humánus döntést hozzanak ezek az emberek. Ezért helytelen bármilyen összeesküvés elmélet kreálása. Ezeket nem véletlenül kedvelik olyan nagyon a szélsőjobboldaliak. Ők elfogadják a kapitalista rendszert, csupán elitcserét szorgalmaznak.

Nem, a rendszer alapvetően rossz. Aki komolyan gondolja annak kritikáját, annak el kell fogadnia, hogy egyetlen célként csak egy tervszerű újraelosztási rendszer oldhatja meg a legtöbb problémát. Azokat amelyek ma lázadásra ösztönöznek. Javaink végesek, nincs tere a végtelen jólétnek. Ha a jelenlegi fogyasztási szint fenntartása vagy szegényebb régiókban elérése a cél, akkor a kielégíthetetlen vágyak oda fognak vezetni, hogy a javakért helyi, de akár világháborús konfliktusok fognak indulni. Elég csak a mi országunkat is megnyomorító polgárháborús hangulatra gondolni, a kormányzati szintre emelt fasiszta gyakorlatra, az uszítás mögött simán tetten érhető elitcserékre.

Ha igazán hiteles akar lenni az október 15-i demonstráció, akkor zászlajára kell tűznie Rosa Luxemburg klasszikusát: „Szocializmus vagy barbárság!”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük