Visszatérhet a baloldal Bolíviában

Úgy tűnik, ismét baloldali elnöke lesz Bolíviának – számol be az AP. A latin-amerikai országban vasárnap tartottak választást, és bár hivatalos adatok még nincsenek, úgy tűnik, az Egyesült Államok által támogatott ideiglenes kormány konzervatív politikája nem folytatódik.

Evo Morales korábbi elnök tavaly mondott le, miután választási csalással vádolták meg, tüntetések indultak ellene, és a karhatalom támogatását is elvesztette. Morales jelenleg Argentínában tartózkodik, a friss eredmények alapján ugyanakkor bejelentette, hogy idővel szeretne visszatérni Bolíviába.

A vereséget már a politikus fő ellenfelei, a jobboldali jelölt Carlos Mesa és az ideiglenes elnök Jeanine Áñez is elismerték.

Morales utódja Luis Arce egykori gazdasági minisztere lesz, akit az előzetes jelentések alapján már nem érhet utol Mesa. Áñez arra kérte Arcét, a Mozgalom a Szocializmusért jelöltjét, hogy a demokráciát szem előtt tartva vezesse az országot. Az új elnök szerint a választás üzenete az, hogy a bolíviaiak vissza akarnak térni a korábbi úthoz.

Az első fordulós győzelemhez a szavazatok legalább 50 százalékát kell begyűjteni; vagy 40 százalékot úgy, hogy 10 százalékkal meg kell előzni a második helyen álló jelöltet.

A független szervezetek adatai alapján Arcéra több mint 50 százalék szavazott, a politikus pedig megközelítőleg 20 százalékkal vezet Mesa előtt. Kedd délelőttig a voksok nagyjából 55 százalékát dolgozták fel, a teljes számlálás napokig is eltarthat.

Arcéra nehéz feladatok várnak: az ásványi export élénkítő hatásai mára csökkentek, a koronavírus pedig különösen súlyosan érintette Bolíviát – a 11,6 millió lakosú országban 8400 áldozatot követelt eddig a járvány. Kérdés az is, hogy Morales árnyéka miként hat majd Arce elnöki pályafutására.
Az újonnan felállított választási hivatal eltiltotta a 61 éves Moralest a vasárnapi indulástól. A politikus helyi idő szerint hétfőn Buenos Airesben azt mondta, vissza akar térni hazájába, azt azonban nem árulta el, hogy mikor, ahogy azt sem, hogy vállalna-e szerepet az új kormányban. Morales kiemelte, hogy nem terveznek bosszút ellenfeleik ellen.

Könnyen elképzelhető, hogy Arce győzelme új erőt ad a latin-amerikai baloldalnak.

Bár a Trump-adminisztráció korábban üdvözölte Morales bukását, hétfői közleményében a külügyminisztérium azt mondta, várják a közös munkát az új kormánnyal.

AP NEWS

Fotó: Pixabay Bolívia

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •