Viszlát munkás, viszlát tolerancia?

Derecskei Z 2015

Vannak vélemények, amik soha nem változnak. Ahogy a Munkások Újsága is állandó véleményformálója a közéletnek, a kisemberek egyfajta digitális iránytűjeként szolgál a kizsákmányolás, egy eltorzult világrend ellenében. Éppúgy beszámolunk a pofátlanul alacsony munkabérekről, mint a hazánkat érintő külpolitikai kérdésekről. Nem lehet kérdés, hogy újságunknak helye van a baloldali médiumok szűkülő, a kormányzati propaganda árnyékában egyre nehezebben alkalmazkodó médiumok világban, hiszen olvasóink számítanak az általunk képviselt józanságra, amely kellően átgondolt tartalommal, külső anyagi forrásokat nélkülözve pusztán a szerzők és a szerkesztők lelkesedéséből tud fennmaradni.

Lassan egy éve annak, hogy újságunkat újragondoltuk. A kornak és az elvárásoknak megfelelően frissítettük a megjelenést, bevontunk olyan tartalmakat is a napi merítésbe, melyek szervesen köthetőek a baloldalhoz, ideológiai vonalvezetésük részben vagy egészében illeszkednek az olvasóink elvárásaihoz.

Nem lehet mindig, mindennel egyetérteni. A leginkább figyelemre méltó változás az egy év alatt, hogy felismertük: a baloldali véleményformálók milyen távol és egyre távolabb esnek egymástól, és egyre inkább nem tudnak mit kezdeni az elénk tornyosuló problémákkal. Munkanélküliség, aggasztó kilátások a külpolitikában, és leginkább a bevándorlás kérdése, amit minden áldott nap egy újabb nagysikerű terv alapján, az emberek igényét és elkötelezettségét totálisan mellőzve kívánnak nagyhatalmú vezetőink megoldani.

Ha ekkora káosz uralkodik a fejekben odafönt, hogyan is lehetne egységes véleményen az ellenzék, hogyan is lehetne egységes állásponton a civil társadalom, a munkásemberekről már nem is beszélve?

Mint szerző, nagy megdöbbenéssel fogadtam, hogy egykori főszerkesztőnk, a Munkások Újságát évtizedes álmából felébresztő Kalmár Szilárd uszítónak és gyűlöletkeltőnek véli a lap azon véleményfoszlányait, amelyek még csak nem is a szerkesztőség politikai álláspontját képviselik.

Egy szemléző rovatról beszélünk, amiben azok az írások szerepelnek, amelyeket fontosnak tartunk megismertetni és amik mentén értelmes vitát látunk kibontakozni. Ugyanakkor a gyűlöletkeltéssel, az uszító és becsmérlő szavakkal mi sem tudunk azonosulni, számukra soha nem fogunk felületet biztosítani.

Eltérhet a véleményünk a migrációval kapcsolatban, de egy dolgot nem szabad elfelednünk: lapunk, a Munkások Újsága nem egy szűk réteg játszótere, amiben csakis egyfajta értékrend és egyfajta megoldási struktúra ismerhető meg. Nem önmagunkért tesszük a dolgunkat, tájékozódunk és szerkesztjük meg a különböző témájú anyagokat, hanem az Olvasókért.

Éppen ezért nem tartom uszítónak és gyűlöletkeltőnek, ha lemerem írni, hogy a tolerancia nem válhat egyetlen értelmezés kiváltságává, nem fordíthatjuk le a társadalmi toleranciát arra a szóhasználatra, amely egyedüliként illeszkedik egy véleményformáló értékrendjéhez.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük