“Vörös” Danny megint kavar – A Syriza válasza

cohnbendit

Cohn-Bendit a görög Zöldek melletti agitációt a Syriza elleni kirohanásokra használta fel, a baloldali pártot a nácikkal mosta össze és katonai diktatúrával fenyegetett. A Syriza egyik képviselője nyílt levélben reagált Cohn-Bendit zavaros vádjaira. Az alábbiakban a l’Humanité ezzel foglalkozó cikkét, és a benne is megjelent levelet közöljük.

Görögország: A Syriza ellentámadása Daniel Cohn-Bendit vádjaira

l’Humanité.fr. exkluzív: Egy levélben, amelyet pénteken hozunk nyilvánosságra, és a Syriza egyik képviselőjének, Rena Dourounak a tollából jelent meg, felel Daniel Cohn-Bendit német európai parlamenti képviselő ellenük folyó, ismételt támadásaira.

A Syriza úgy döntött, hogy nem hagyja tovább szó nélkül Daniel Cohn-Bendit ellene irányuló megjegyzéseit. Pénteken Rena Dourou görög képviselő szedte ízekre az euroképviselő érveit, aki összemosta a baloldali radikális párt javaslatait az Arany Hajnaléval, a görög neonáci pártéval, és aki eltorzította és befeketítette az Alexis Ciprasz vezette mozgalom javaslatait („Ez egy hazug program. Teljesen ostoba. És ez őrület”).

Választási okokból

“Ön, az 1968 májusi felkelés egyik jelképe, azt választott bennünket célpontként, amikor az Önök sajtókonferenciáján a görög Zöldek képviselőjének, Chrysogelosnak az oldalán azt állította, hogy a baloldal, a Syriza és nem a szocialisták és a konzervatívok felelősek országunk jelenlegi csődjéért ! Választási okokból, vagyis azért, hogy elutasítsa a zöldek koalícióját a baloldallal, úgy döntött, hogy a Syriza ellen fordul, nevetségessé téve és eltorzítva programját és javaslatait” – írja Rena Dourou.

Cohn-Bendit a 38 éve uralmon levő két párt játékát játssza

A képviselő cáfolja, hogy a Syriza programjában „1300 eurós minimálbér” lenne, ahogyan azt Daniel Cohn-Bendit állítja. Ezt követően követel „legalább egy kis tiszteletet a görög nép és annak demokratikus intézményei iránt” az európai parlamenti képviselőtől, aki a legrosszabbat vetíti előre a Syriza esetleges győzelme esetére a június 17-i törvényhozási választásokon: „Az emberek, akiknek betarthatatlan ígéreteket tesznek, az utcára fognak vonulni. Ez társadalmi káoszhoz és a hadsereg fellépéséhez vezet. Vannak ennek előzményei Görögországban !”

Végül elítélte Daniel Cohn-Bendit ismételt támadásait a Syriza ellen, amelyeket “minden média felkapott, főleg azok, amelyek a 38 éve hatalmon levő két pártot támogatják. Ezek ugyanazok a médiák, amelyek semmit nem szólnak a fegyverkezési költségek hatásáról a görög állami költségvetésre… Ez biztosan olyan árulkodó részlet, amelynek nyugtalanítani kellene Önöket…”

CohnBendit

A levél:

“M. Cohn-Bendit, micsoda zűrzavar!” – Rena Dourou, SYRIZA

Tisztelt Daniel Cohn-Bendit úr,

Nagyon jól érthető, hogy az Ön szándéka, hogy támogassa a görög Zöldeket, megvédje programjukat Görögországban, főleg ebben az országunk számára igen nehéz időszakban. Ami viszont nem érthető, ahogyan az Öntől megszokott szenvedélyességgel támadja a radikális baloldali pártot, a Syrizát. E z az a párt, amely jelenleg esélyes arra, hogy felborítsa a legutóbbi negyven évben kialakult kétpárti rendszert.

Ön, az 1968 májusi felkelés egyik jelképe, azt választott bennünket célpontként, amikor az Önök sajtókonferenciáján a görög Zöldek képviselőjének, Chrysogelosnak az oldalán azt állította, hogy a baloldal, a Syriza és nem a szocialisták és a konzervatívok felelősek országunk jelenlegi csődjéért ! Választási okokból, vagyis azért, hogy elutasítsa a zöldek koalícióját a baloldallal, úgy döntött, hogy a Syriza ellen fordul, nevetségessé téve és eltorzítva programját és javaslatait.

Csak három megjegyzés.

• Először : a Syriza programjában sehol nem szerepel olyan javaslat, amely « 1300 eurós minimálbérre » vonatkozna. Ebben a tekintetben Ön rosszul van informálva.

• Másodszor : Ön felveti azt a kérdést, hogy egy olyan társadalmi sokk esetén, ami a hatalomra jutott baloldal által elárult emberek frusztrációja következtében alakul ki, „ki fogja fenntartani a rendet ? Ennek van egy hagyománya Görögországban ». Mi lenne ez a … görög tradíció ? A katonai diktatúra ? Erre gondol ? És ha igen, akkor ez nem egy támadás a görög nép ellen, a görög demokrácia ellen, amelyben eszerint, ahogy Ön sértően megjegyzi, egy gyógyíthatatlan hajlam lenne az alkotmányellenes és antidemokratikus megoldásokra ? Igen szomorú, hogy az Ön részéről, amint ez tanúsítja, igen kevés a tisztelet a görög nép és annak demokratikus intézményei iránt.

• Harmadszor : Az Ön durva megjegyzéseit a Syriza ellen “minden média felkapta, főleg azok, amelyek a 38 éve hatalmon levő két pártot támogatják. Ezek ugyanazok a médiák, amelyek semmit nem szólnak a fegyverkezési költségek hatásáról a görög állami költségvetésre… Ez biztosan olyan árulkodó részlet, amelynek nyugtalanítani kellene Önöket…”

Barátsággal,

Rena Dourou, a SYRIZA képviselője

Dourou

FORRÁS: Gondolkodjunk együtt

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük