Vörös és zöld, mint a portugál zászló

europeanleft

Marisa Mathias Portugáliában született 1976. február 20-án, szociológus és kutató. Aktivistája a veszélyes hulladékok égetése elleni mozgalomnak. 2005-ben a Baloldali Blokk önkormányzati képviselője lett Coimbrában. 2005-től a Baloldali Blokk Európai Parlamenti képviselője, tagja a Környezetvédelem, Közegészségügy, Élelmiszerbiztonság Bizottságnak.

Magyarországon jártál néhány nappal ezelőtt, ahol arról beszéltél, hogy Magyarország és Portugália helyzete nagyon hasonló az Európai Unión belül. Elmondanád, hogy te miként látod ezt?

Igen, sajnos az Európai Unión perifériáján lévő országok helyzete sok hasonlóságot mutat. Ezekben az tagállamokban szembe kell nézni a kemény megszorító intézkedések bevezetésével, amiknek az eredménye nem más, mint a gazdasági visszaesés erősödése. A különbség csak annyi Portugália és Magyarország között, hogy mi már az Euró zónához tartozunk. Ez azért fontos, mert ez azt jelenti, hogy mi nem tudjuk leértékelni a valutánkat és emiatt a munkára eső nyomás sokkal magasabb. Ettől eltekintve, mindkét ország megszenvedte az elmúlt évek átrendeződéseit. Országainkban már nem a munka, hanem a pénzügyi piac került a középpontba és emiatt megnyirbálták a munkavállalói jogokat és rendkívüli megnőtt a bizonytalan munkahelyek számai. Portugáliában harminchét éve van demokrácia, de soha még ilyen magas nem volt a munkanélküliség. Nem csak a munkakörülményeket lettek rosszabbak és nem csak a munkavállalói jogokat csorbították meg, hanem a megszorítások kiterjedtek a nyugdíjakra, a közszolgáltatásokra, az egészségügyi ellátásokra és az oktatásra is. Ezzel együtt nőttek az adókulcsok, főleg az ÁFA és jelentősen csökkentették a szociális juttatásokat. Minden generáció fizeti egy válság miatt, amiről nem ő tehet, viszont a pénzügyi piaci szereplőit érintetlenül hagyják. Ugyanez vonatkozik a banki rendszerre, ami továbbra sem fizet nálunk semmiféle adót. Végezetül, egy politikai válsággal is szembe kell néznünk, ami az előző kormány lemondásával kezdődött, amikor az be akarta vezetni a negyedik megszorító csomagot – a negyediket egy éven belül. Összegezve, olyan intézkedéseket hajtottak végre, amely intézkedések csak súlyosbították a válságot, mivel recesszívek voltak, gátolták a közberuházásokat, a munkahelyek teremtését és a portugál állampolgárok béreit csökkentették és az életszínvonalat rontották. mariamatias

Áprilisban Portugália nemzetközi pénzügyi segítséget kért. Mik a fő problémák az országban?

Az illetékesek áprilisban, már a miniszterelnök lemondását követően kérték a nemzetközi pénzügyi segítséget. Ez igazából egy elég érdekes helyzet, mert a tárgyalási alap ugyanaz a negyedik megszorító csomag, ami ellen szavazott az összes ellenzéki párt – baloldaltól jobboldalig-. Emellett szembe kell nézni a már az említett problémákkal is, de hangsúlyozni kell, hogy a legfőbb probléma maga a kisegítés. A portugál államadósság 2013 végéig 54 milliárd euro lesz. A kormány – pontosan megnevezve az ügyvivő kormány – 80 milliárd Eurót kért. Könnyen átlátható, hogy ennek a „segítségnek” a kétharmada közvetlenül vagy közvetve megy a hitelező pénzintézetekhez, nem is beszélve arról, hogy ebből 10 milliárd Euró a bankok újratőkésítésére lesz elköltve. Követve az intézkedéseket, amelyeket idáig foganatosítottak, azt kell hogy mondjam, hogy ez a „kérés” csupán „cseresznye a torta tetején”. Az eredmény még nagyobb recesszió, a válság elmélyülése lesz, ha valami alternatívát nem mutatunk. A fő probléma, amivel szembe kell néznünk az, hogy a nagy pártok semmiféle elképzeléssel nem rendelkeznek arról, hogy milyen lépéseket tennének a munkahelyek teremtése és a gazdasági fejlődés érdekében. Sőt, amit tesznek, az ennek a tökéletes ellentéte. Nemzeti szinten mi az javasoltuk, hogy a nemzeti bank (CDG) kérjen hitelt az Európai Központi Banktól, amiből gyorsan ki lehet fizetni az utóbbi hónapokban drasztikusan megnőtt kamatokat, továbbá követeljük, hogy induljon vizsgálat a Portugál államadósságot összetételét illetően. Mindezek alapján az adósság újratárgyalását kérjük. Állítsanak össze egy tervet annak visszafizetésére. Olyan tervet, amely nem fagyasztja be a közberuházásokat és nem gátolja a gazdasági növekedést. Ahogy idáig kezelték a dolgokat az nem demokratikus, mivel sem a kormánynak, sem a tárgyalás alapját képező javaslatoknak nincs legitimációja. A választási kampány közepén vagyunk, de azt látjuk, hogy azzal a javaslattal akarják megoldani a problémát, amely javaslat a jelenlegi belpolitikai válságot is előidézte.

A Baloldali Blokk nagyon fiatal, 12 éves párt. Nagyon gyorsan erős alternatívává váltatok, és ma az egyik fő politikai csoportosulás vagytok Portugáliában. Mi a titka a sikereteknek?

Mi valóban a portugál embereket képviseljük, valódi problémák irányába vagyunk nyitottak. A mi politikai irányunknak nincsenek tiltott ügyei vagy tabui. Komoly támogatottságunk nem garancia a sikerre, ezért minden választásnál, kulcsfontosságú politikai pillanatnál alázatosnak kell lennünk. Számunkra egyértelmű, hogy a szavazatok az állampolgárok „tulajdonai” és nem a pártoké.

Május elején lesz a pártotok VII. kongresszusa. Mivel kívántok foglalkozni?

A gazdasági és társadalmi válság, valamint annak kezelése lesz a kongresszus viták központjában. Egyértelmű, hogy a közelgő választás is kiemelt szerepet kell kapjon, habár a kongresszus időpontját a kormány lemondása előtt neveztük meg, emiatt most alapvetően más helyzetben vagyunk, mint pár hónappal ezelőtt. Emiatt azok a viták kerülnek a centrumba, amelyek a mi kormányzási javaslatainkról szólnak.

Hamarosan választások is lesznek Portugáliában. Mik a várakozásaid ezzel kapcsolatban?

Megpróbáljuk ennek a választásnak a jelentését megváltoztatni. Egyértelművé kell tenni azt, hogy ez egy népszavazás is egyben arról, hogy milyen gazdasági és társadalmi körülmények közt lebonyolítani a kisegítést. Hogy mire lesz lehetséges, az legfőképpen az emberek véleményén fog múlni. Most még minden nagyon nyitott.

Te vagy az Európai Baloldali Párt egyik alelnöke. A pártnak nemrég volt a Végrehajtó Bizottsági ülése Budapesten. Mondanál néhány szót arról, hogy mi történt itt?

Ahogy számítani lehetett rá, a Végrehajtó Bizottság ülésének középpontjában az az európai szociális helyzet volt, amiben élnünk kell. .Természetesen foglalkoztunk az arab világ helyzetével és vitáztunk a nukleáris energiáról. Arra jutottunk, hogy egy új energia modellre van szükség. Volt lehetőségünk arra is, hogy vitázzunk a magyar helyzetről a vendéglátóinkkal.

Úgy látom, hogy az Európai Parlamentben te foglalkozol a legtöbbet a magyarországi vörösiszap katasztrófával. Beszéltél róla az EP-ben, és hamarosan el is fogsz látogatni a vörösiszapos területekre. Mit gondolsz a katasztrófáról és hogy kerültél kapcsolatba vele?

Beszéltem és írtam is a katasztrófáról, egyrészt, mert kapcsolódik az Európai Parlamentben végzett munkámhoz, másrészt személyesen is nagyon érdekelnek ezek az események. Mielőtt EP képviselő lettem, dolgoztam néhány évet, kutatóként szennyezett anyagoknak kitett közösségekkel, nem csak Európában, hanem a világ más részein is. Ami történt az nem történhetett volna meg, ha az ipari szektor ellenőrzésének fő irányadó ja a társadalmi és környezeti igazságosság. Ebben a konkrét esetben, még rosszabb volt a helyzet a tájékoztatás és átláthatóság teljes hiánya miatt. Az illetékes szervek részéről teljes mértékben hiányoztak a reagálások, válaszok azok irányába, akik a legjobban érintettek a katasztrófában. Továbbá nem lettek felelősségre vonva azok, akik okozták a szörnyűséget. Több érdek fűződött ahhoz, hogy titokban tartsák az igazságot és lapozzanak. Azért megyek el mindenképpen erre a területre, mert a problémák nagy részével nem foglalkoztak, annak ellenére, hogy már több hónap eltelt és, közben nemzetközi téren úgy tűnik, hogy mindent megoldottak. Először a médian keresztül szerzetem róla tudomást, de hamarosan megtudtam, hogy az csak egy kis része annak, ami valójában történik. Kalocsai Kinga volt az egyetlen aktivista, aki a valós tényekkel megismertetett minket. Nélküle nem lett volna lehetséges a csendet és a távolságot leküzdeni, amelyek mindig aláaknázzák az európai intézmények elfogadottságának szintjét..

Mit csinálsz, amikor nem politikával foglalkozol?

Hogy teljesen őszinte legyek, már majdnem megfelejtkeztem róla…

Nem sok időm marad a politikán kívül. Nagyon boldog vagyok, amikor lehetőségem van hazamenni Portugáliába és meglátogathatom a családomat és a barátaimat és végre egy kis időt tölthetek semmittevéssel. Ha tehetem ilyenkor olvasok.

Mit szerettél a legjobban Magyarországban?

A találkozó mellett, amin részt vettünk, nem marad túl sok időnk. Ennek ellenére, mindig emlékezni fogok a szabadidőre, amit egy nagyon kedves baráttal töltöttünk, a pálinkára meg a hortobágyi palacsintára.

  •  
  •  
  •  
  •