WikiLeaks és a szólásszabadság

wikileaks

Filmkészítőként egész pályafutásunk során magyaráztuk, hogy a média az USA-ban gyakran nem tájékoztatja az amerikaiakat a saját kormányunk legcsúnyább akcióiról. Ezért mélyen hálásak vagyunk a WikiLeaks eredményeiért, és tapsolunk Ecuador döntésének, hogy diplomáciai menedéket nyújt az alapító Julian Assange-nak, aki most Ecuador londoni követségén él. Ecuador a nemzetközi emberi jogok fontos elveinek megfelelően cselekedett. Valóban, semmi sem mutathatja inkább Ecuador akciójának a helyességét, mint a brit kormány fenyegetése, hogy megsértve a diplomáciai kapcsolatok szent és sérthetetlen elvét, megtámadnák a követséget, hogy letartóztassák Mr. Assange-t.


A WikiLeaks alapítása óta feltárta a „Járulékos Gyilkosságok” terjedelmét, bemutatva a bagdadi civilek láthatóan megkülönböztetés nélküli gyilkolását egy amerikai Apache helikopterrel; az iraki és afganisztáni háborúk további finomszemcsés részleteit; az USA összejátszását a jemeni diktatúrával az ottani bombázásokért való felelősségünk elrejtése céljából; az Obama-kormányzat más nemzetekre gyakorolt nyomását, hogy ne járjanak el a Bush-korszak tisztviselőivel szemben kínzásokért, és sok egyebet.

Előre látható volt azoknak a vad válasza, akik jobban szeretnék, ha az amerikaiak sötétben maradnának. Mindkét párt választott felső vezetői Mr. Assange-t “high-tech terroristának” nevezték. Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor, aki a szenátus hírszerzési bizottságát vezeti, a kémkedési törvény alapján követelt eljárást. A legtöbb amerikai, brit és svéd nincs a tudatában annak, hogy Svédország formálisan nem vádolta Mr. Assange-t semmilyen bűnnel. Letartóztatási végzést bocsájtott ki ellene egy állítólag 2010-ben elkövetett szexuális támadásért.

oliverstone
Oliver Stone: …a két erősen társadalom-
kritikus filmrendező…

Minden ilyen állítást alaposan ki kell vizsgálni, mielőtt Mr. Assange olyan országba menne, amely a svéd igazságszolgáltatás hatáskörén kívül helyezheti. De nem Mr. Assange, hanem a brit és a svéd kormány áll az útjában egy ilyen vizsgálatnak.

A svéd hatóságok elutaztak más országokba, hogy szükség esetén ott vizsgálatokat folytassanak, és a WikiLeaks alapítója készségét nyilvánította arra, hogy Londonban kihallgassák. Mi több, az ecuadori kormány közvetlen ajánlatot tett Svédországnak, megengedve, hogy Mr. Assange-t a követségén belül kikérdezzék. Svédország mindkét ajánlatot elutasította.

Mr. Assange kötelezettséget vállalt azonnal Svédországba utazni, ha a svéd kormány megfogadja, hogy nem adja ki az USA-nak. A svéd hivatalos tényezők nem mutattak érdeklődést ennek a javaslatnak a megvizsgálása iránt, és Carl Bildt külügyminiszter nemrég egyértelműen azt mondta Mr. Assange és a WikiLeaks jogi tanácsadójának, hogy Svédország nem tesz ilyen fogadalmat. A brit kormánynak is joga lenne a vonatkozó egyezmény szerint megakadályozni, hogy Mr. Assange-t a svédek kiadják az USA-nak, és szintén elutasította megfogadni, hogy élni fog ezzel a jogával. Ecuador kísérleteit a két kormánnyal való rendezésre visszautasították.

Együttvéve, a brit és a svéd kormány akciói szerintünk arra utalnak, hogy a valódi céljuk Mr. Assange-t Svédországba juttatni. Egyezmények és más megfontolások szerint onnan könnyebben kiadhatnák az USA-nak, hogy szembesítsék a vádakkal. Mr. Assange-nak minden oka megvan a félelemre az ilyen kimeneteltől. Az (amerikai) Igazságügyi Minisztérium nemrég megerősítette, hogy folytatja a WikiLeaks vizsgálatát, és februárban feltárt ausztrál kormánydokumentumok szerint „az USA-nyomozás Mr. Assange lehetséges bűnös viselkedése ügyében több mint egy éve folyik.” Maga a WikiLeaks e-maileket tett közzé a Stratfortól, egy hírszerzési magánügynökségtől, amely szerint egy vádesküdtszék visszaküldte Mr. Assange zárt vádiratát. A történelem mutatja, hogy Svédország minden amerikai nyomás előtt meghajlik és átadja Mr. Assange-t. 2011-ben a svéd kormány két, menedéket kérő egyiptomit adott át a CIA-nek, amely átadta őket kínzásra a Mubarak-rezsimnek.

michaelmoore
Michael Moore:…akik ugyanúgy
imádják a baseball sapkákat.

Ha Mr. Assange-t kiadják az USA-nak, a következmények évekig fognak rezonálni világszerte. Mr. Assange nem amerikai állampolgár, és egyik cselekménye sem amerikai földön történt. Ha az USA üldözhet egy újságírót ilyen körülmények között, ugyanilyen logikával Oroszország és Kína kormányai is követelhetik külföldi riporterek kiadatását bárhol a világon a törvényeik megsértése miatt. Ilyen precedens felállításának mélyen kell érintenie mindenkit, akár csodálója a WikiLeaksnek, akár nem.

Sürgetjük Britannia és Svédország népét, követeljék a kormányuktól a választ néhány alapkérdésre: Miért nem hajlandók a svéd hatóságok kihallgatni Mr. Assange-t Londonban? És miért nem ígérheti meg egyik kormány sem, hogy nem fogja kiadni Mr. Assange-t az USA-nak? Britannia és Svédország polgárainak ritka lehetőségük van kiállni a szólásszabadság mellett az egész világ nevében.

Fordította: Szende Gy.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük