WTF baloldal: vitaindító

WTF BAL 2015

A Mérce a következő hetekben sorozatot indít WTF baloldal (Mi az a baloldal? Kell-e baloldal? Mi lesz a baloldalból?) címmel, amelyben azt az egyszerűnek tűnő kérdést teszi fel, mi a baloldal ma Magyarországon, az Unióban, a világban. A sorozatban értelmiségieket, aktivistákat, művészeket, civileket, a társadalmi igazságosság hiánya által érintett csoportok tagjait, majd később politikusokat kérünk fel, hogy írják meg, nekik mit jelent a baloldal, mit jelent baloldalinak lenni.

A sorozat célja nem az, hogy a Mérce definiálja, mi a baloldal, hanem az, hogy beindítsuk az erről szóló vitát, és minél több szellemi tőkét sorakoztassunk fel a napi politikai adok-kapok helyett az értékek mentén szerveződő politizálás mellett.

Sokak szerint a bal-jobb leosztás meghaladott, pedig valójában csak ki van kerülve Magyarországon. Ezek az értékek léteznek. A baloldal a felvilágosodás óta jelen van a politikában és a szabadság, egyenlőség, testvériség értékeit képviseli, még ha az idő múltával át is alakul ezeknek a jelentése. A baloldal és a progresszió nélkül ma máshogyan nézne ki a világ. Nem lenne 8 órás munkaidő, nem lenne tiltva a világ egy részén a gyerekmunka, nem lenne nyugdíj, egészségbiztosítás, általános és titkos választójog, nem szavazhatnának a nők, a munkavállalóknak nem lennének jogai, tombolna a faji megkülönböztetés, szó se lenne a homoszexuális embertársaink házasodási lehetőségéről. Nem beszélve a különböző baloldali mozgalmaknak az étkezési szokásainkra, az irodalomra, a művészetre, az egyetemes emberi kultúrára gyakorolt hatásáról. Persze a baloldali mozgalmak se feltétlenül csak jót hoztak, nem kell külön leírni Sztálin vagy Rákosi nevét, és magát a főként baloldaliak által vezetett ‘56-os forradalmat is egy névleg baloldali hatalom puccsa verte le. De a szabadság, egyenlőség, testvériség mind megmaradt értékként, legtöbbször pont ezekkel a baloldal nevében elkövetett rémtettekkel szemben.

A sorozat célja persze nem az, hogy kimondjuk a tutifrankót, nem lesznek nagy összegzések, nem lesz valódi egységes konklúzió. De mi fontosnak tartjuk, hogy az aktuál- és hatalompolitikai spin doktorok által vezetett politikai diskurzus mellett beszéljünk arról is, honnan jövünk, hol vagyunk, és hová tartunk. Mi történt baloldali szemszögből az elmúlt 150, 25 és 5 évben Magyarországon. Hol van Magyarország helye a globális és uniós folyamatokban, kik a szövetségeseink, és kik az ellenfeleink. Kiket kell ma képviselnie a baloldalnak, mi és ki képviselheti a baloldalt 3, 5, 50 év múlva, és milyen az a politika, amely minél több ember számára el tudja hozni a pénzben és boldogságban mérhető jólétet, az egyenlőséget és a társadalmi igazságot Magyarországon.

Bővebben: Kettős Mérce

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük