Zarándoklat Brüsszelből Auschwitz-Birkenauba

auswitz
A FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) a belga Veterán Intézet, és az Auschwitz Alapítvány Brüsszelből Auschwitz-Birkaneuba 1000 fős, az Európai Unióból érkező nemzetközi ifjúsági zarándokvonatot indított II. Albert belga király támogatásával a Győzelem napjához kötődően május 5-én.  Az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Hanti Vilmos május 8-án Auschwitzban, az egykori haláltábor helyszínén mondott beszédet a belga miniszterelnök társaságában. 

Hanti elnök beszédét az alábbiakban közöljük:

Hanti Vilmos beszéde az 1000 fős nemzetközi ifjúsági zarándokúton. Auschwitz-Birkenau 

Miniszterelnök Úr, Kedves Barátaim!

Az Ellenállók Nemzetközi Szervezete, a FIR elnökeként megköszönöm a Belga Kormánynak és mindenkinek, akik segítettek ezt a hatalmas vállalkozást, hogy 1000 fiatal Európa országaiból eljöhessen ide Auschwitz – Birkenauba. Legyen ez példa más nemzeti kormányok számára is, tegyék lehetővé, hogy minden fiatal 18 éves koráig saját szemével nézhesse meg azt a borzalmat egy korabeli náci koncentrációs táborban, amit a szörnyű ideológia, a fasizmus nevében a vadállattá váló ember elkövethet.

Kedves Fiatal Barátaim!

Amikor közösen indultunk Brüsszelből, úgy kívántam nektek jó utazást, hogy kértelek benneteket, amit látni fogtok, mondjátok el barátaitoknak, majd gyermekeiteknek!

Ma május 8-án a II. világháború befejezését, az antifasiszta koalíció fasizmus fölötti győzelmét ünnepeljük. Soha sem szabad elfelejtenünk, hogy ezt a tábort az egykori Szovjetunió Vörös Hadserege szabadította föl. Gyakran tapasztaljuk napjainkban azt a történelemhamisítást, amely jelentékteleníti vagy teljesen kiradírozza a történelemkönyvek lapjairól az egykori antifasiszta koalíció világtörténelem-formáló szerepét, eltünteti az antifasiszta ellenállók hősies helytállásának nyomait.

Amikor veletek együtt megnéztem az auschwitzi emlékkiállítást, ott is akadt némi hiányérzetem. Nem elég a Holokauszt borzalmait bemutatni, emlékeztetni kell az utókort a kialakult helyzethez vezető út okaira, és hitelesen be kell mutatni a fasizmust legyőzni képes politikai erőket, el kell ismerni az embermentők mellett mindazok hősiességét, akik szembe szálltak a borzalommal. Kérlek benneteket, ne feledjétek azt sem, a fasizmus elleni föllépés azért lehetett sikeres, mert ellene össze tudtak fogni a különféle világnézetű emberek!

67 évvel a nagy győzelem után látjuk, hogy a fasizmus embertelen gondolatát nem lehetett végérvényesen legyőzni. látjuk, hogy sok országban, de még az Európai Unió parlamentjében is jelen vannak azok a szélsőjobboldali pártok, amelyek rasszista, kirekesztő politikát követnek, a gazdasági válságban könnyebben találnak a nehézségek kezelése helyett bűnbakot, a demokrácia felszámolására törekednek.

Kedves Fiatal Barátaim!

Ez nem tűrhetjük! Rajtatok múlik, otthon maradt barátaitokon múlik, Európa minden humanista polgárán múlik, legyen az jobboldali vagy baloldali, legyen az vallásos vagy ateista, hogy a szélsőjobbnak nemet tudjunk mondani, s ki kell őket zavarnunk a demokratikus választásokon a nemzeti parlamentekből, az Európa Unió Parlamentjéből, a demokrácia intézményeiből! Az egykori antifasiszta ellenállók hősiessége legyen számunkra az erkölcsi példa!

A fasizmus, a nácizmus nem vélemény, hanem az emberiséggel szembeni bűntett! Szólni kell azokról a politikai erőkről is, amelyek együttműködnek a szélsőjobb-bal. Semmi keresnivalójuk nincs ezeknek a politikai erőknek a nemzeti kormányokban, hiszen könnyen válhatnak maguk is szélsőjobboldalivá. Sajnos erre is tudunk Európában példát mondani.

A 61 éves FIR az ENSZ-től a “Béke nagykövete” címet kapta meg. Azt szeretnénk, ha minden ember békében, barátságban élne egymással, tartozzék bármilyen kisebbséghez, legyen bármilyen a bőr színe, bármilyen a vallása, bármilyen a nemi identitása.

Kedves Fiatal Barátaink!

Ezen értékek közös képviseletére kérünk benneteket, legyetek aktívak a saját országaitok antifasiszta szervezeteiben! Soha többé háborút, soha többé fasizmust!

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük