Zsarolják az átvezényelt ápolókat

Megdöbbentő levelet kaptunk Máriától, akinek pár nappal ezelőtt szóltak, hogy a munkahelyétől 120 kilométerre lévő másik kórházba kell mennie dolgozni hétfőtől. Mária ápolóként dolgozik több mint 30 éve.

“Reggel bejött a főnővér, elmondta, hogy kiknek kell hétfőn kezdeni egy másik kórházba. Én is rajta voltam a listán. Természetesen éreztették, hogy ha nem megyünk, annak következményei lesznek. Annyit mondtak, hogy egy éjszakai és egy nappali műszakra biztosan kell készülnünk, étkezésről vagy szállásról nem mondtak semmit. A férjemnek alig mertem elmondani, ő is teljesen kiakadt, mind a kettőnknek pár éve van a nyugdíjig. Vasárnap duplán készítek rántotthúst, viszek magammal ételt is.”

Máriáéhoz hasonló történetek hamarosan mindennapossá válhatnak, hiszen a kormány új törvénye szerint, ami január elsején lép életbe, indoklás nélkül lehet átvezényelni egészségügyi intézményekbe szakdolgozókat. Most erre nem volt törvényi lehetősége a kórháznak, de a szükség törvényt bontott.

Máriától megkérdeztük, hogy mi lesz azokkal a betegekkel, ahonnan el kell jönnie. El tudja őket látni a kórház? Azt mondta, hogy náluk is súlyos létszámhiány van, elképzelése sincs, hogy ki fogja ellátni az osztályán a betegeket. Mária természetesen örül a beígért 20 százalékos fizetésemelésnek, de

elképesztőnek tartja, hogy még így sem fog 230.000 forintot megkeresni.

Kijelenthető, hogy a brutálisan alulfizetett egészségügyi szakdolgozókat nem azzal becsüli meg, nem azzal értékeli a munkájukat a kormány, hogy normális fizetéseket adnának nekik, hanem egyszerű statáriális katonai módszerekkel biztosítanak minimális egészségügyi szolgáltatást. Akinek ez nem tetszik, azzal nem számolnak, sajnos a betegekkel egyáltalán nem. Innen egyenes út vezet a temetőbe vagy a tehetőseknek a fizetős egészségügybe.

https://muon.hu/egeszsegugy-fegyverbe/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •