Zuhan a Fidesz

ronadt narancs

Februári látlelet.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 11 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

A Fidesz több hónapnyi növekedés után decemberben megtorpant, majd januárban egy százalékpontnyit vesztett támogatóiból, és februárra is újabb egy százalékpontnyit csökkent a támogatottsága. Erre a hónapra a Jobbik szavazók számának csökkenése megtorpant, és az MSZP sem szerzett új szavazókat, így a két párt 11-11 százaléknyi támogatóval továbbra is fej-fej mellett van.

A Fidesz támogatóinak száma egy közel fél éves növekedés után a decemberben megállt, januárra egy százalékpontot csökkent, majd erre a hónapra újabb egy százalékpontot csökkenve 23 százalék. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, ám úgy tűnik, hogy a menekültügy háttérbe szorulása és az közoktatásban tapasztalható elégedetlenség-hullám okán a párt szavazókat veszít. A Fidesz így, 1.8 millió szavazójával, azonban még mindig magasan vezeti a pártversenyt szavazóinak részvételi hajlandósága átlagos.

Az MSZP szavazóinak száma az elmúlt egy hónapban nem változott, 11 százalék. A pártot az utóbbi majd’ egy évben 10-11 százalékon mértük, ami kb. 900.000 stabil szavazót jelent. Ezen szavazók ráadásul továbbra is a legaktívabbak és a legnagyobb arányban mennének el szavazni a meghatározó pártok támogatói közül.

A Jobbik támogatóinak aránya sem változott az elmúlt hónapban, így 11 százalék. A párt támogatóinak majd’ egy éve tartó lassú csökkenése ezzel a mélypontján megtorpant, és továbbra is ezzel fej-fej mellett van az MSZP-vel. Mivel a Jobbik támogatói továbbra is a legkevésbé aktívak, ezért a biztos szavazók körében az MSZP – hibahatáron belül ugyan -, de ebben a hónapban is megtartotta a vezetői pozíciót az ellenzéki pártok körében

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK egy százalékpontot csökkenve most újra 3 százalékon áll. Az Együtt, a PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Forrás: Hírhatár

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük