A gyógyszerészeknél is egyre nagyobb az elvándorlási hajlandóság

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága által készített felmérésből kiderül, hogy 2016-hoz képest 28 százalékkal többen szeretnének külföldön elhelyezkedni.

Szakorvost keres a szolnoki kórház, az érdi rendelő, az orosházi kórház pedig szakorvoson és rezidensen kívül gyermekgyógyászati osztályvezetőt keres – csak néhány álláshirdetés a sok közül. Bár 2018-ban csökkent az orvosok és a szakdolgozók elvándorlása, az elmúlt két évben az ágazat egy másik területén a gyógyszerészéknél nőttek a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiadására vonatkozó igénylések.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság két év után jelentette meg azokat az adatokat, amelyek többek között az egészségügyben dolgozók migrációs hajlandóságát vizsgálta.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy bár az utóbbi években csökkent a még itthon maradt orvosok, fogorvosok, szakdolgozók külföldi munkavállalási kedve, azonban még így is elég sokan kértek hatósági igazolást ahhoz, hogy a határon túl gyakorolhassák hivatásukat.

A gyógyszerészekre vonatkozó adatokból pedig kitűnik: náluk tavaly nagyobb volt az elvándorlási hajlandóság, mint az előző években.

Az ÁEEK főigazgatóságának adatai alapján 2018-ban a gyógyszerészek közül 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz közülük 41 magyar, ez 28 százalékkal több, mint az előző két évben volt. 2016 és 2017-ben ugyanis 32-en éltek ezzel a lehetőséggel. A kérelmezők többsége 25-39 éves nő volt, és főleg Németországban, Svájcban és Svédországban szeretett volna dolgozni.

Az elvándorolt orvosok körében Németország és Anglia a legfelkapottabb célállomás, de 2018-ban ezeket az országokat Ausztria, Svájc illetve Olaszország követte. A korábban kedvelt Svédország tavaly csak a hatodik lett.

Ahogy a korábbi években úgy 2018-ban is főleg a belgyógyászok és az aneszteziológusok kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz. De sok csecsemő-, és gyermekgyógyász, háziorvos valamint sebész is a határon túl akarja folytatni hivatását.

Fotó: Julie Vilken

Logó                                          AZ ESEMÉNYRŐL BŐVEBBEN, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!!!

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “A gyógyszerészeknél is egyre nagyobb az elvándorlási hajlandóság”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük