Bolívia lítiumvagyona miatt puccsolták meg Morales elnököt

A bolíviai puccs kevesebb, mint egy héttel azután történt, hogy az ország elnöke Evo Morales leállította egy multinacionális cég lítium-üzletét. Salar de Uyuni-ban van a világ legnagyobb lítiumtartaléka. “Bolívia lítiuma a bolíviai népé, nem a multinacionális vállalatok hálózatáé.”, ezt a Washington Monthly szerzője, David Atkins fogalmazta meg.

A vasárnapi bolíviai katonai puccs olyan kormányt segített hatalomra, amely valószínűleg első döntései egyikeként felül fogja vizsgálni Evo Morales elnök azon döntését, mely szerint egy német társasággal felmondott egy olyan megállapodást, amely a latin-amerikai ország lítiumvagyonával való gazdálkodásra vonatkozik. Az anyagra hatalmas a világpiaci kereslet, mert nagy mennyiségben szükséges akkumulátorokhoz, elsősorba az elektromos autókban.

Morales november 4-én mondta fel a német ACI Systems Alemania-val (ACISA) kötött 2018. decemberi megállapodást, azt követően, hogy a bányászatban érintett körzet lakosai hetek óta tiltakoztak. Az ACISA akkumulátorokat szállít a Tesla számára, így nem meglepő, hogy a Tesla részvényeinek értéke a puccs hírére már hétfőn növekedni kezdett. A Bloomberg News 2018-ban már arról írt, hogy Bolívia hihetetlenül fontos ország lesz a következő évtizedben.

“A lítium iránti kereslet 2025-re várhatóan több mint kétszeresére nő. A lágy, könnyű ásványt elsősorban Ausztráliában, Chilében és Argentínában bányásszák. Bolíviában bőven van 9 millió tonna, amelyet soha nem bányásztak kereskedelemi célból, ez a második legnagyobb mennyiség a világon.”

Az ACISA-megállapodás Morales általi felmondása megnyitotta a kaput az újratárgyalás előtt olyan feltételekkel, hogy a nyereség nagyobb része a térség lakosságánál maradjon, de felmerült a bolíviai lítium-kitermelő ipar teljes államosítása is.

Amint a Telesur latin-amerikai hírportál júniusban beszámolt róla, a Morales kormány “elhatározta Bolívia iparosítását és hatalmas összegeket fektetett be azért, hogy az országon belül dolgozzák a lítiumot, hogy azt csak feldolgozott formában, például akkumlátorként exportálják”.

A hosszabb távú politikai bizonytalanság megnehezíti Bolívia számára a stratégiai fémek, például a lítiumtermelés növelését és azt, hogy nyersanyagot maga dolgozza fel és feltűnjön az akkumulátorok piacán.

Az ACISA képviselője a puccs előtti napokban a DW német műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a társaság bízik abban, hogy a a lítium-projektet a politikai helyzet tisztázódása után folytatni tudják.

Vasárnap Morales lemondott, a német kormány elsők közt gratulált a puccsistáknak, a megválasztott elnököt lemondásra kényszerítő katonai fellépést a német zöldek is üdvözölték…

Munkások Újsága

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •