Lengyelország megkezdte a hadköteles korú férfiak visszatoloncolását Ukrajnába

Lengyelországot és más uniós országokat hamarosan eláraszthatják azon férfiak kiadatási kérelmei, akik kenőpénznek köszönhetően hagyták el Ukrajnát. Több ilyen menekültet  Lengyelország már most átadott a kijevi illetékes szolgálatoknak.

Az Ukrajnában kormányzó Nép Szolgája frakcióvezetője nemrég azt javasolta, hogy az ukrán bűnüldöző szervek követeljék azoknak a sorköteles korú férfiaknak a kiadatását, akik a mozgósítás elől menekülve illegálisan hagyták el Ukrajnát. Zelenszkij elnök utasítására a 2022. február 24. után a katonai orvosi bizottságok által kiállított minden szolgálatra alkalmatlansági igazolást ellenőrizni kell. A kijevi hatóságok szerint akár több tízezer hadköteles korú férfi is kaphatott hamis határozatot 3 és 15 ezer dollár közötti kenőpénzért.

A lengyel határőrség főparancsnokságának adatai szerint 2022.02.24. után 80 000 hadköteles korú ukrán férfi lépett be Lengyelországba, azaz körülbelül ennyi potenciálisan mozgósítható ukrán van éppen Lengyelországban. Az azonban nem tudható, hogy közülük hányan feleltek meg ténylegesen a mentességi feltételeknek. 

Ukrajna jelenleg minden lehetséges eszközzel próbálja pótolni a fronton elszenvedett veszteségeket és immár a határokon túlra menekült sorkötelesek is sorra kerültek. Álláspontjuk szerint ezeket az embereket mozgósítani lehetne. Az illetékes ukrán hatóságok nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az ukrán ügyészség a benyújtott büntetőügyek alapján külföldön is felelősségre vonják állampolgáraikat. Ahhoz, hogy ezeket az embereket vissza lehessen vinni az országba, Ukrajnának nemzetközi elfogatóparancsot kell kiadnia mindegyikük ellen. Ezt követpően ha megállítanak egy ilyen külföldit, például egy közönséges közúti ellenőrzés alkalmával, a KSIP-rendszer (Országos Rendőrségi Információs Rendszer Lengyelországban – a szerző megjegyzése) megmutatja, hogy az illetőről az ukrán ügyészség büntetőeljárást folytat, mert az Interpol adatai ott vannak. Az ilyen személyt őrizetbe veszik, és tájékoztatják az ügyészséget, az illetékes lengyel bíróság pedig dönt arról, hogy kiadják-e őt.

Az ukrán menekültek a lengyel kormány ösztönzései ellenére sem akarnak visszatérni Ukrajnába.

Ukrán állampolgárokat azonban már kiadott Kijevnek Lengyelország. A „Rzeczpospolita” határőrségtől kapott információi szerint Lengyelország az Ukrajnával kötött megállapodás alapján már kiutasítja az ország azon állampolgárait, akik illegális bevándorlók Európába csempészésében vesznek részt.

Júliusban Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala (NABU) vádat emelt a Verhovna Rada egyik képviselője és asszisztense ellen. Mindketten kenőpénzért „segítettek” férfiaknak elhagyni az országot azzal, hogy a hadsereg vagy a humanitárius segélyek számára szállítmányt szállító sofőröknek adták ki magukat. A képviselőt tetten érték, és amikor a szolgálatok bekopogtak hozzá, nem tudta, hová rejtse a pénzt. Végső megoldásként egy szomszédos telek kerítése mögött kötöttek ki. A rejtett kamera felvételeit az ukrán szolgálatok nyilvánosságra hozták.

Lembergben egy 26 éves közvetítőt vettek őrizetbe, aki 3500 dollárért részt vett sorköteles korú férfiak határon való átcsempészésében, és megpróbált megvesztegetni egy ukrán határőr tisztet. Volinyban egy férfit 51 000 hrivnya pénzbüntetésre ítéltek, mert „pénzért” próbált átjutni a határon. Odesszában egy 32 éves férfi feleségül vett egy 56 éves rokkant nőt, hogy elkísérhesse, amikor külföldre megy.

Forrás: rp.pl

Munkások Újsága