A munkásokat harminc éve bünteti, megalázza, lenézi a politikai elit!

Huszti Andreával az Igen Szolidaritás (ISZOMM) alapító elnökével beszélgettünk az egy éves születésnapját ünneplő pártról, a napokban bemutatott jelöltekről, a 2022-es választásról.

Egy esztendővel ezelőtti képeket nézek, 2020. március 6-án egy szakszervezeti székházban lett bejelentve az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, röviden ISZOMM megalakulása. Békebeli hangulat, maszk nélküli emberek, mintha egy másik világban történt volna mindez. Egy év korlátozott élet, korlátozott demokrácia. Hogy tudott ilyen körülmények közt stabilan 1 százalék feletti eredményt hozni a pártod?
Azt gondolom azért is sikerült ilyen hamar mérhető eredményt elérnünk, mert az emberek, a melósok a bőrükön érzik a kizsákmányoló kapitalizmus fájdalmas harapását, mi pedig alternatívát mutatunk, adunk ezeknek az embereknek. Azért hoztuk létre a pártot, mert az országunkban dúló orbáni vadkapitalizmus a szakadék szélére sodorta a dolgozó, munkájukból elő embereket. A szociális válság elképesztő méreteket ölt. Az Igen Szolidaritás ennek felszámolását teszi a fókuszba, úgy látjuk, hogy érdemi szereplőként mi beszélünk egyedül erről a politikai térben.

Említetted a szociális válságot. Egy évvel ezelőtt is már központi eleme volt programotoknak ennek felszámolása. Aktuális ez ma is? Vagy aktuálisabb, mint egy évvel ezelőtt?
Aktuálisabb, mint bármikor, mert a koronavírus-járvány – ha lehet – még rontott a helyzeten. Több százezer ember veszítette el az állását, rengeteg családnak veszélyben a lakhatása. Nagy a baj, az ország kétharmada már az élelmiszeren spórol. És persze a kormány esztelen törvényhozási gyakorlata nekik semmit sem segít, sőt!

Ezek szerint lényegében az egészségügyi válsághelyzet az egész társadalomra káros hatással van. Orbán Viktor mégis azt állítja, hogy sikeres a válságkezelés, jobban nem is lehetne csinálni. Jól gondolom, hogy ezzel nem értetek egyet?
Kivéreztették az embereket, kivéreztették a vállalkozásokat, cserébe jól megtámogatták saját oligarcháikat, persze, hogy nem értünk egyet!
Ráadásul az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény életbeléptetésével elkezdődött az egészségügyi szolgáltatások surranópályás magánosítása, párhuzamosan a felsőoktatási intézményekben zajló sunyi privatizációval. Ez azért is veszedelmes, mert ezt a törvényt az Országgyűlés ellenzékinek mondott frakciói is megszavazták.
Az ISZOMM ehhez nem adta nevét, mert országgyűlési képviselőnk, Székely Sándor nem szavazta meg a szakápolók tízezreinek elárulását.

A szociális válságról azt mondjátok, hogy annak kialakulása nem csak Orbán felelőssége. Kritikusok vagytok a rendszerváltást követő kormányokkal, azzal a kapitalista rendszerrel, amely idehaza milliókat taszított nyomorba, és ami miatt százezrek kényszerültek szociális migrációra. Ez így már radikális baloldali álláspont. Bevállaljátok?
Mi szocializmust akarunk! Nem csak szociális-, de morális- és környezeti válság is dúl, aminek felszámolásához egy olyan társadalmi berendezkedést tartunk szükségesnek, ahol mindenkinek jut fedél, normális étel, valódi tudás és hozzáférhető egészségügyi ellátás. Egyenlőségjeleket kell tenni a tulajdonformák között. A közösségi tulajdonlás azonos fontosságú a magántulajdonlás jelenlegi elsőbbségéhez képest. A tőkejövedelmek viseljenek ugyanakkora közterheket, mint a munkajövedelmek. Mindenkinek biztosítani kell a mindenkori létminimumot. Számunkra ezt jelenti a szocializmus!
Az egy évvel ezelőtti bejelentkezésünk alkalmával összegeket is rendeltünk a szociális válság felszámolásához. Most felülvizsgáltuk ezeket és a következőkben állapítottuk meg a ’jóllét’ alapjait az idei évre nézve:
A havi nettó minimálbér legyen 250.000 forint!
A létminimum biztosítására egyelőre tartjuk a szociális minimumjövedelem tavaly javasolt szintjét, a havi 100.000 forintot.
A gyermekek életminőségét – amennyire csak lehet – a szülők jövedelmi bizonytalanságaihoz képest is garantálni akarjuk. Ennek kulcsa a gyermekenkénti és havi 50.000 forintos családi pótlék, amely a 2010-es szint immár négyszerese. Ez a lépték az osztrák, a német, sőt, a lengyel mérték alatt van.
Az idősek biztonságát a mindenkori családi pótlék mértékével azonos korpótlékkal kívánjuk szolgálni, természetesen a már említett szociális minimumjövedelmet meghaladóan.
Ezek mind megvalósíthatóak az állam és a tőketulajdonosok mohóságának megzabolázásával.

Szocializmus? Nem vágjátok ki ezzel a biztosítékot?
Azoknál, akik a társadalmat akarják kizsákmányolni, biztosan kivágjuk, de mi azokhoz az emberekhez beszélünk, akik az elmúlt 30 évben ennek a levét itták/isszák. Akik azért élnek, hogy dolgozzanak és nem azért dolgoznak, hogy élhessenek. A munkásokat harminc éve bünteti, megalázza, lenézi a politikai elit! Az Igen Szolidaritás (ISZOMM) azért jött létre, hogy a kizsákmányoltak hangját felerősítse és eljuttassa oda is, ahol ezeket az embereket gúnyolták, kinevették, lenézték. Mindezt elsődleges forrásból tesszük, mert tagjaink nagy része élte/éli meg a vadkapitalizmus romboló hatását, dolgozó emberként.

Ha szocializmus, akkor újra lesznek Lenin szobrok és vörös zászlós felvonulások Május 1-én?
Az Igen Szolidaritás előre tekint és a mai kor szocializmusát akarja megteremteni. De nem hallgathatjuk el a szocialista társadalmi rendszerek vívmányait sem, amiben május elseje egy nagyon fontos nap. Ennek jelentőségét napjainkban elsilányították, éppen ezért is találtam ki még 2016-ban, hogy május elsején Munkásbüszkeség napját rendezzünk, a tervek szerint rendszeresen. Ez 2019-ben sikerült először, sajnos a tavalyi a pandémia okán elmaradt, de az idén szeretnénk újra megrendezni. Úgy tűnik, hogy a május még a járvány elleni intézkedések jegyében fog telni, bízunk benne, hogy szeptember elején meg tudjuk rendezni. Azt tervezzük, hogy akkor és ott már mind a 106 egyéni képviselőjelöltünket is be tudjuk mutatni.

Pár nappal ezelőtt bemutattátok az első tíz képviselőjelöltje. Bemutatnád őket?
Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki él a Pártunk nyújtotta lehetőséggel és csatába jön velünk a szocializmusért. Viszont nálam beszédesebbek a jelöltekkel készített kisfilmek, amik honlapunkon, az igenszolidaritas.hu oldalon megtekinthetőek.

Fiatalok, nők, új arcok, szellemiségében friss program. Mekkora támogatottsága lehet ennek 2022-ben?
Jós nem vagyok, de jelenleg ott vagyunk, ahol terveztük és gondoltuk. Épp a születésnapunkon jött ki a Publicus kutatási eredménye, ami biztos 1 százalékkal helyezett fel minket a politikai térképre. Ami biztos, azért dolgozunk, hogy 2022-ben legyen a Magyar Országgyűlésben egy erős, vegytisztán baloldali frakció, hogy tovább küzdhessünk a szociális-, morális- és környezeti válság felszámolásáért.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •