Hiába hívták Schmidt Máriát edelényi szocio-túrára

edeleny

Egész napos edelényi kirándulásra invitálták az éhségmenetből kinőtt Munkát-Kenyeret Egyesület vezetői a Terror Háza főigazgatóját, hogy bizonyítsák: Schmidt Mária indokolatlanul nevezte a magyar munkásokat lustának és elkényelmesedettnek. A történész azonban nem él a látogatás lehetőségével. Egész napos edelényi kirándulásra, pontosabban “szocio-túrára” hívták a borsodi éhségmenetből kinőtt Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket! Egyesület vezetői Schmidt Máriát, miután a történész a Mandiner.hu oldalon publikált „Mi a jobb?” című cikksorozat egyik részében a magyar munkásokat többek között felelősséget nem vállalónak, lustának, nagyigényűnek és elkényelmesedettnek nevezte.

Komjáthi Imre – aki a borsodi menet egyik tagja volt –, az egyesület elnökeként tiltakozó akciót is szervezett nemrég a Terror Háza épülete elé, ahol a magyar munkások nevében bocsánatkérésre szólította fel Schmidt Máriát, de azt is közölte: Orbán Viktornak a „meghirdetett állami spórolás jegyében” le kellene mondania „a történelemhamisításban élenjáró” Terror Háza állami támogatásáról is. „Aki így vélekedik a magyar dolgozó emberekről, az ne éljen azokból az adóforintokból, ami a mi munkánk gyümölcse!” – fogalmazott akkor Komjáthi.

A Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket! Egyesület vezetősége később – több alkalommal is – egynapos edelényi kirándulásra hívta a Terror Háza főigazgatóját, mondván, lehetőséget kívánnak teremteni Schmidt Mária számára, hogy megismerhesse a környékbeli (jobb- és baloldali) polgármesterek, szakszervezeti vezetők, véleményformálók és munkások véleményét a köznapi problémákról.

„Mutatunk tiszta, rendezett falvakat, mert az itt élők csodákra képesek, ha rátermett emberek vezetik őket, és a megfelelő támogatást is megkapják. Elvisszük Önt a legmélyebb mély-szegénységben élő cigányok közé. Ott látni fogja, mennyire nem azon múlik, hogy valaki akar-e dolgozni vagy nem” – szerepelt a Schmidt Máriának küldött meghívóban. A Terror Háza főigazgatója viszont nem reagált az invitálásra. Később Hömöstrei Péter, a Terror Háza sajtóreferense a Népszabadság kérdésére megerősítette: a főigazgató asszony nem kíván élni a látogatás lehetőségével.

Komjáthi Imre ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: szomorúak, hogy Schmidt Mária nem kívánt ellátogatni Edelénybe, mert „egymás pontosabb megértéséhez elengedhetetlen a párbeszéd”. Az edelényi munkás, Komjáthi hozzátette, hogy a Terror Háza főigazgatóját ettől függetlenül bármikor szívesen látják az elmaradott térségben.

Forrás: NOL.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük