Lapátra kerülhet az összes kulturális szférában dolgozó közalkalmazott – a jutalmakat is bukják

Meg akarja szüntetni a kulturális szférában dolgozó közalkalmazotti státuszt a kormány, derült ki a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból, melyet a húsvéti ünnep alatt kellene a szakmai szervezeteknek véleményezni. 

A dokumentum szerint a közalkalmazottakkal július 15-ig közlik a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot, amit ha nem fogadnak el, akkor nem dolgozhatnak tovább a kulturális intézményben. 

“A munkáltató 2020. július 15-éig írásban közli a közalkalmazottal a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot. […] a közalkalmazott a szerződéskötésre vonatkozó határidőben nem nyilatkozik […] a közalkalmazotti jogviszony átalakulás nélkül, e törvény erejénél fogva megszűnik.”

Sokat fognak bukni az átalakítással az idősebb, nyugdij előtt alló kulturális szakemberek is, mert eddig 25, 30 és 40 év közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalom illette meg a közalkalmazotakat. A jutalom a közalkalmazott két-, három- illetve öthavi illetményének felel meg, ami nagyságrendileg akár félmillió forintos összeget is jelenthet, de egy phd fokozattal rendelkező 40 éve a szakmában dolgozó, nyugdíj előtt álló közalkalmazott, kb. nettó másfél milliót is veszíthet. 

Az egyik szakszervezet Facebook-posztja szerint csütörtök délután kapták meg a dokumentumot, melyre kedden 8 óra 30 percig kell leadni a javasalataikat.

Tehát a kormány fél órát adott a véleményezésre, ha vagyunk annyira jóindulatúak, hogy  a húsvéti ünnepi utáni első munkanap 8 órakor kezdődhet. Home-office-ban természetesen.

Elképesztő része a törvényjavaslatnak, hogy a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai, akik a Horthy-korszak relativizálásával foglalkoznak, közalkalmazottak maradhatnak, rájuk nem vonatkozik a módosítás.

Lapunknak azt mondta az egyik kulturális intézmény munkatársa, hogy ezzel a módosítással könnyebb lesz mindenkit megzsarolni és kicsinálni, főleg azokat, akik most is kritizálják a kulturális vezetést. Ahogy elmondta: “vagy beállnak a sorba, vagy irány az utca, nincs más lehetőség”. 

Az egyik kulturális szakszervezet helyi vezetőjét elérte a muon.hu, aki tőlünk hallott először az törvénytervezetről, elképzelése sincs arról, hogy keddig hogyan fognak erről véleményt írni.

https://www.facebook.com/mkkszorg/posts/3021606961230184
  •  
  •  
  •  
  •  

5 Comments on “Lapátra kerülhet az összes kulturális szférában dolgozó közalkalmazott – a jutalmakat is bukják”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük