Ők az előválasztás legnagyobb vesztesei

Az előválasztási eredményváróban a legizgalmasabb az elhúzódó szavazatszámolás volt, születtek azonban kifejezetten meglepő eredmények. A voksolók a politikai süllyesztőbe küldtek néhány olyan embert, akik évtizedek óta így vagy úgy, de a politizálásból vagy a közszereplésből éltek. Az ő reménységük mostani vereségeik után immár csak egy kényelmes listás befutó hely lehet, azonban “mentőcsónak” az ilyen jellegű helyek korlátozott száma miatt nem fog jutni mindenkinek. Szóval az alábbi nevek közül többen végleg el fognak tűnni, döntsön mindenki szabadon, hogy sajnálja vagy sem a legfrissebben megbukott politikusokat:

Nr. 1 Kálmán Olga


Az ATV egykor sikeres műsorvezetője látványosan nem találja a helyét a politika világában. Hiába a DK győzelme, hiába a hírnév, immár második alkalommal lett előválasztási boxzsák belőle. Először 2019-ben Gyurcsány Ferenc egy korábbi megállapodását felrúgva Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt ellen küldte harcba, nagy zakó lett belőle. A mostani meccs a szintén Párbeszéd jelölt Tordai Bence ellen se jött össze. 3542 szavazatnyi hátránnyal zárt. Ez kínosan sok.

Nr. 2 Komjáthi Imre

Az MSZP elnökhelyettese politikai karrierjét a “borsodi melós” karakter köré építette. Ő volt a párt ökle, a vidéki kisemberek hangja, aki számtalan flashmob jellegű akcióval hívta fel magára és egy-egy ügyre a figyelmet. Ezek közül az egyik leghíresebb a “rabszolga törvény” elleni tüntetésen a rendőrökkel való dulakodása volt. Ezen kívül régebben sok jó balos akciót szervezett, többek közt a híres “éhségmeneteket”, közmunkás szakszervezetet is. Rejtély, hogy a borsodi melós miért Csepelen indult a mostani előválasztáson, ahol az ott már kétszer a Fideszt is megverni tudó egyetemi tanár Szabó Szabolcs kiütötte őt. Komjáthi 2571 szavazattal kapott ki.

Nr. 3 Demeter Márta

Az országgyűlési képviselő asszony jelenlegi politikai hovatartozásának eldöntéséhez a wikipédiát kellett segítségül hívni. Politikai karrierje az MSZP zuglói szervezetében indult 2010-ben. Abban az időszakban, amikor ott még Tóth Csaba megkérdőjelezhetetlen módon volt vezető, nem indultak el az előválasztási kampányhoz hasonló támadások, legfeljebb a suttogó propaganda terjesztett róla valószínűtlenebbnél valószínűtlenebb pletykákat. De Tóth Csabát nem véletlenül hagytuk ki ebből a cikkből, kanyarodjunk vissza Demeter Mártára, aki MSZP és sok más párt összefogásának köszönhetően listáról jutott be az Országgyűlésbe. Az MSZP-ből azonban 2017-ben kilépett, a mandátumot nem adta vissza és 2018-ban már az LMP színeiben (ismét lista) duplázott az akkor még csak 35 éves képviselőnő. A mostani előválasztáson a fővárosi 8-9 kerületekre kiterjedő választókerületben indult. Bár az LMP nevezte, de egy jól sikerült Jakab Péterrel közös utcafórum után kiderült, hogy a jövőben a JOBBIK-ban folytatja. Mivel négy jelölt közül az utolsó lett, ezért a folytatás korántsem biztos, hacsak nem jön egy újabb listás hely valahonnan.

Nr. 4 Molnár Gyula

Volt Újbuda polgármestere, többször országgyűlési képviselő, egyszer még az MSZP elnöke is, tért már vissza többször a politikai élvonalba. Legutóbb 2018-ban, amikor magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét az országgyűlési képviselő választáson. Most az előválasztási célegyenesben hagyta ott az MSZP-t és ült át a DK-ba, de ez sem segített sokat. A Momentum jelöltje egy fiatal és ismeretlen arc ismét a politikai süllyesztőbe küldte Molnárt, igaz csak 73 szavazattal kapott ki.

Nr. 5 Bangóné Borbély Ildikó

Ő is azon politikai karakterek közé tartozott, akik harsány kijelentésekkel próbálták felhívni magukra a figyelmet. Ott volt az MTVA székházban szaladgáló képviselők közt, ő javasolta bekapcsolt online közvetítés közben, hogy feküdjenek le a földre tarkóra tett kézzel, mert az “erős kép” lenne. Ennél nagyobbat szólt az a kijelentése, hogy nem igazán vitatható módon patkányozta le a Fidesz szavazóit.
2014-ben és 2018-ban is listáról került az Országgyűlésbe. Most nagy valószínűséggel a listás helyekre a szűkebb pártelitnek lesz szüksége, tehát Bangóné 2022-ben távozhat az országos politikából. Az ő egyik leghíresebb szereplése az alábbi videóban:

Nr. 6 Burány Sándor

Ismeri Ön Burány Sándort? Ha igen, tud bármit kötni a nevéhez? Nagy valószínűséggel olvasóink többsége nem is nagyon hallott róla. Ez már csak azért is meglepő tény, mert az Országgyűlés egyik legrégebbi képviselője, először 1994-ben Kispesten szerzett mandátumot és itt csak egyszer, 2010-ben tudta őt legyőzni a Fidesz. Akkor listáról jutott be, de 2014-ben és 2018-ban már ismét nyerni tudott. A mostani előválasztási veresége már-már egy Shakespeare tragédiát idéz, mivel az őt legyőző DK-s Arató Gergely valamikor beosztottja volt az MSZP budapesti pártapparátusában. Listáról még bejuthat ugyan, de a jelenlegi MSZP pártelitnek nem tagja, így nem valószínű, hogy befutó helyet kap. Talán egyetlen sikeresnek nem mondható beszédében rasszista húrokat pengetve a Fudan egyetemet úgy jellemezte, hogy az “nem kici és nem occó”.

Nr. 7 Gurmai Zita

Gurmai Zita volt az MSZP fáradhatatlan nőpolitikusa, az ilyen jellegű ügyek nonstop képviselője. 2002-ben került az Országgyűlésbe, innen 2004-ben ment Brüsszelbe képviselőnek, ahonnan 2014-ben pörgött ki, de 2018-ban listáról ismét bejutott a Magyar Országgyűlésbe. Aki ismeri őt, az tudja, hogy ő az, aki a legnagyobb valószínűséggel fog kitaposni magának a szó legszorosabb értelmében egy listás befutó helyett. Ha pedig befutó hely, nem hagyhatjuk ki az alábbi videót. Igen, ő volt az, aki a legviccesebb módon próbálta lerázni a HírTv munkatársait.

Nr. 8 Nemes Gábor

Na jó, hát őt tényleg nem sokan ismerhetik. Mi is itt a Munkások Újságában csak azért sajnáljuk, mert valamikor szakszervezeti vezető volt és innen nyergelt át a politikába. 2018-ban esélyes volt a győzelemre a DK jelöltjeként a 13. fővárosi választókerületben, de akkor a helyben népszerű szakszervezeti politikust visszaléptették annak a Vajda Zoltánnak (Együtt) a javára, aki akkor néhány száz szavazattal maradt el a fideszes riválisa mögött. A sors nem volt kegyes Nemeshez, most revansot vehetett volna, de Vajda immár MSZP színekben legyőzte őt. Nemes tehát nem robban be az országos politikába most se, de helyben önkormányzati képviselő marad.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •