Orbán többet adott a papoknak, mint az egészségügynek!

A hvg.hu megnézte a zárszámadási törvényben, hogy alakultak az államháztartás kiadásai tavaly. Ebből kiderült, hogy minden 100 forint kiadásból 2 sportra, 1 pedig vallásra ment, és hogy leginkább a közegészségügyi kiadások nőttek.

portál szerint az ország központi költségvetése átláthatatlan, egyebek mellett amiatt, hogy a kormány folyamatosan, már az életbe lépése előtt módosítgatja.

Mint írják, a költségvetésben minden előirányzatot fel kell címkézni, hogy milyen állami funkcióba sorolódik, így az azért nagyjából látszik, hogy a megelőző évben mennyi pénz ment el az egyes állami funkciókra, az összeg mekkora szeletét jelenti az összes állami kiadásnak, illetve hogyan viszonyul a GDP-hez. A járvány nem meglepő módon alaposan feje tetejére állította az államháztartást: az állam szinte minden funkcióra többet költött a tervezettnél – a GDP zsugorodásával együtt így nőtt a GDP 80 százalékára az államadósság.

A cikkből kiderül, hogy 80 százalékkal nőttek az egyéb gazdasági tevékenységek nevű funkcionális főcsoport kiadásai: 1,1 ezer milliárd forint helyett 2 ezer milliárd forint ment el.

Főcsoport szinten a második legnagyobb növekedés az egészségüggyel kapcsolatos kiadásoknál volt, a kiadások a terv másfélszeresére teljesültek. A növekedés összegszerűen is itt volt a legnagyobb, a területre ezer milliárddal több ment. Az alkategóriákon belül messze a legnagyobbat, a tervezett 48 milliárd helyett 586 milliárd forint kiadás jött össze, ez tizenkétszeres növekedés.

Forrás: hvg.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •