Orbán vette a legtöbb fegyvert Németországtól

A legnagyobb fegyverexport Németországból Magyarország felé irányult a mostani német kormány ciklusa alatt, derült ki a német gazdasági minisztérium által vasárnap közzétett adatokból.

A Deutsche Welle azt írja, hogy a német hadiipar összesen 22,5 milliárd euró (kb. 7800 milliárd forint) értékben állapodott meg eladásokról 2017 októbere óta. A lista élén Magyarország szerepel 2,66 milliárd euró (kb. 926 milliárd forint) értékű haditechnikával, az Egyesült Államok pedig 2,36 milliárdért (kb. 821 milliárd forint) vásárolt.

A legtöbb német haditechnikát vásároló tíz ország között ott vannak olyan EU-n és NATO-n kívüli országok is, mint Algéria (2 milliárd euró), Egyiptom (1,88 milliárd euró) és Katar (720 millió euró). A német kormány számos esetben engedélyezte fegyverek eladását Indiának, Indonéziának és Pakisztánnak is.

A gazdasági minisztérium a keletnémet utódpártból alakult Baloldal (Die Linke) egyik szövetségi parlamenti képviselőjének adatigénylésére válaszul hozta nyilvánosságra a listát. Sevelim Dağdelen rendszeresen bírálja a német fegyvereladásokat, különösen azokat, amelyek szerinte fejlődő országokban olajat öntenek a tűzre már létező konfliktusok esetében.

A képviselő számításai szerint a 2009-2013 és a 2013-2017 közötti ciklusokban 1,8 milliárd, míg az elmúlt négy évben 3,26 milliárd euró értékben engedélyeztek fegyvereladásokat fejlődő országokba.

Forrás: Telex.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •