Debreceni momentum: a rendszerváltás óta először nem lesz ellenzéki frakció?

Lesz-e közös frakciója a DK-MSZP-PM-Szolidaritás jelöltjeinek az új debreceni közgyűlésben? A rendszerváltás óta először nem lesz ellenzéki frakció Debrecenben, állítja egy helyi portál.

A Debreciner szerint a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint jelölő szervezetenként 3 fő szükséges képviselőcsoport megalakításához.

Káposznyák István, a Szolidaritás alelnöke a MUON.hu-nak elmondta, hogy a város szervezeti és működési szabályzata nem szabályozza a pártszövetségek indulását.

A pártszövetség jogilag egy jelölő szervezetnek számít. Szövetségesként egy programmal, egy polgármesterjelölttel, egy listával álltunk a megmérettetés elé.

A kampány kezdetén jogászok véleményét is kikérve elemezte a helyzetet és javaslataik figyelembevételével hozta meg a döntését az ellenzéki szövetség.

Értelmezésünk szerint lehet frakciót alapítani, melynek bejelentése a november 7-i közgyűlésen meg is fog történni. Amennyiben a közgyűlés ezt elutasítja, abban az esetben bíróságon fogunk érvényt szerezni jogos igényünknek. A Debrecinernek, mint magát független médiának valló sajtóterméknek talán megkellett volna kérdeznie az ellenzéki szereplőket is, mielőtt pálcát tör felettünk.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbik célja bármilyen összefogás meghekkelése a városunkban (akár hasonló helyzet előidézése, mint a győri volt). Amit léptünk az az egyetlen lehetséges módja volt annak, hogy szövetséget tudjunk kínálni és fogadni egymás felé. Négy szervezet ezt megtudta oldani – mondta el Káposznyák

Az LMP-ről és a Jobbikról már az országgyűlési választások óta nagyon jól tudjuk, hogy nem a Fidesz leváltása nekik a legfontosabb, de újdonság volt Debrecenben, hogy a Momentum Mozgalom is a megosztás híve lett, és eltávolodott a demokratikus ellenzéki pártoktól.

A Debreciner szerint a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint tény, hogy „a képviselőcsoport megalakításához és működéséhez egy – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán jelölő szervezetként induló – jelölő szervezet esetében legalább 3 képviselő szükséges” , azonban jelenleg Debrecenben nem egy jelölő szervezet juttatott be listáról ellenzéki képviselőket, hanem négy (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), illetve három (Momentum-Jobbik-LMP). A szabályzat rendelkezései szerint pedig „a képviselőcsoport megalakításához és működéséhez három vagy ennél több – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán jelölő szervezetként induló – jelölő szervezet esetében legalább 9 képviselő szükséges”.

  •  
  •  
  •  
  •