Petíció és módosító javaslat a kulturális közalkalmazottakért – miért ne lehetnének köztisztviselők?

A kormány a járvány leple alatt egy tollvonással kihajtja a munkaerőpiacra a könyvtárosokat, levéltárosokat, muzeológusokat. A kormány üzenete egyértelmű, ha nem tetszik a rendszer, mehetsz amerre látsz. Érdemi egyeztetések nélkül, pár nap alatt nyomhatják le a Parlamentben a javaslatukat – írja Székely Sándor független országgyűlési képviselő petíciójában.

Mint ismert a kormány 20.000 közalkalmazotti jogviszonyt szüntetne még idén nyáron.

Nagypéntek előtti estén küldte az EMMI a törvénytervezetet egyeztetésre a szakmai szervezeteknek arról, hogy beszántják a közalkalmazotti létet, természetesen a szakszervezetek felháborodtak, majd a Húsvét utáni kedden be is terjesztette Semjén Zsolt az Országgyűlés elé a törvényjavaslatot.

Székely Sándor a héten nyújtotta be az Országgyűléshez a módosító tövényjavaslatát T/10098/4. számon. A beadott tövényjavaslat-módosító értelmében a kulturális szféra 20.000 dolgozója továbbra is közfeladatokat fognak ellátni, tehát a munkájuk a jövőben is közszolgálati tevékenységnek fog minősülni. 

Jövő kedden, április 28-án tárgyalja a kulturális bizottság a javaslatot, majd legrosszabb esetben is szavazni fog róla a tisztelt ház.

 A kormány kezdte a szakoktatókkal, most folytatják a kulturában dolgozókkal, aztán valószínűleg jönni fognak a szociális szférában dolgozók, a pedagógusok és egészségügyisek is.

Székely Sándor szerint köztisztviselők lehetnek a közalkalmazottak, ami érdemi béremeléssel is járna, ami a közért végzett munkájukat megfelelően rögzítené és megbecsülné.

A javaslatom értelmében a közalkalmazottakból köztisztviselők lesznek, így minimum duplázódik a jelenlegi fizetésük. Az általam javasolt alkalmazotti forma továbbra is kifejezésre adhatja, hogy a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok a KÖZ-ért dolgoznak, és a nevetséges közalkalmazotti bértábla helyett – melyet a Fidesz regnálása alatt egyszer sem módosított – méltó elismerést nyújtó köztisztiviselői fizetést kaphatnak. A kulturális szférában dolgozók jelenlegi átlagfizetése nem éri el a 200.000 forintot.

A beadott tövényjavaslat-módosítóm értelmében a kulturális szféra 20.000 dolgozója továbbra is közfeladatokat fognak ellátni, tehát a munkájuk a jövőben is közszolgálati tevékenységnek fog minősülni. A Kormány azt gondolja, hogy piacgazdasági szempontok szerint létrejövő munkaviszonyok szabályaival azonos tartalommal rendezheti a kulturális szférában dolgozókat, de ez teljes tévedés, hiszen ezen kiemelkedően fontos, a közért végzett munkát nem lehet piaci alapokra helyezni.

Úgy látom, hogy a kormány egyszerűsíteni akarja a közszolgálati jogviszonyok rendszerét, én ezt támogatom, ezért a közalkalmazottak jogviszonyát a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá kívánom helyezni.

A petíciót itt lehet alárini: https://www.peticiok.com/legyenek_koztisztviselk_a_konyvtarosok_muzeologusok_es_leveltarosok_ne_hagyjuk_hogy_a_kormany_kihajtsa_a_munkaerpiacra_allami_alkalmazottainkat

Fotó: https://unsplash.com/

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük