A közszférában nem szeretik az otthoni munkavégzést

A közszférában továbbra is kevés helyen, és esetlegesen engedélyezik az otthoni munkavégzést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint. Az érdekképviselet elnöke, Boros Péterné úgy véli, érthetetlen módon tartanak a közszféra munkaadói a home office-tól.

A Magyar Hang állami hivatalnak dolgozó egyik forrása arról számolt be, hogy ő és közvetlen kollégái még rosszabbul is jártak, mint a tavaszi hullámban, mert a korábban éveken keresztül meglévő, bizonyos időközönként megújítandó, havi néhány napos otthoni munkát lehetővé tévő home office-szerződésük a második hullám megérkezése előtt lejárt, és – bár a munkaadó kezdeményezte új szerződések létrejöttét – azokat több hónapja nem kötik meg.

Az MH minisztériumban dolgozó másik forrása szerint a dolgozók lendülete is csökkent: tavasszal még sokan szerették volna elérni a home office-lehetőséget,

mára viszont elmondása szerint a legtöbben beletörődtek, hogy úgysem fogják engedélyezni, akármekkora lesz a fertőzésszám. Helyette kiskapukat próbálnak keresni: arról is beszámolt, hogy kollégái körében már az is felmerült, hogy a kisgyerekes szülők majd beviszik a gyermekeiket a munkahelyre.

A Munka törvénykönyvét nemrég tette rugalmasabbá a kormány, hogy ezzel ösztönözze az otthoni munkavégzést: – Ha valaki képes ellátni hatékonyan a munkáját otthon, akkor ez helyes – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november elején, a home office-t ösztönző kormányrendelet elfogadása előtt, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a munkáltatónak szabadsága van ebben a kérdésben.

A közszférában továbbra is nagyon nehezen engedik a home office-t a szakszervezet szerint: – Nem tudom, miért idegenkedik ettől a kormány annyira. Kevés helyen van rá lehetőség, ha igen, akkor is inkább minisztériumokban, de a területi közigazgatásban egyáltalán nem jellemző. Megváltozott a munka világa is, és a közszféra is a munkaerőpiac része, nem maradhat le – mondta a Magyar Hangnak Boros Péterné.

A szakszervezet egyenesen az alaptörvénybe írná, hogy mindenkinek joga van az otthoni munkavégzéshez, ha az nem sért közérdeket vagy jogos gazdasági érdeket.

Az az érzésünk, mintha nem lenne szempont eléggé az ember, pedig kiről szól a jogalkotás, ha nem az emberről? Azok, akik a közért dolgoznak, sokszor kevés pénzért, megérdemelnék a figyelmet – véli Boros Péterné.

Magyar Hang

  •  
  •  
  •  
  •