És akkor 2021-ben bejelentette a Google, hogy akár sztrájkra is képes lehet – új szakszervezet

A Google, illetve annak anyacége, az Alphabet több mint 200 alkalmazottja megalapította a cég történetének első szakszervezetét – írja a CNN.

A munkások hétfőn jelentették be az Alphabet Workers Union létrejöttét, amit a Google, illetve az Alphabethez tartozó más cégek alkalmazottai működtetnek majd, és nemcsak a szerződéses munkavállalók, hanem a vállalkozók jogait is képviselni fogja -szemlézte a CNN cikkét a Telex.

Dylan Baker, a Google programozója történelminek nevezte a kezdeményezést, mert mint kiemelte, ez az első, nagy techcégnél létrehozott szakszervezet, amellyel a szektorban dolgozók képviselhetik a saját jogaikat.

A kezdeményezés a szervezet New York Times-ban közölt véleménycikke szerint több mint kétszáz taggal, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb szakszervezete, a Communications Workers of America (CWA) támogatásával indult el.

A kezdeményezésre válaszul a Google megígérte, hogy megpróbál szorosabb kapcsolatot ápolni az alkalmazottaival. A Google-t évek óta kritizálják már az ott dolgozók az üzleti és működésre vonatkozó döntései miatt, a szexuális zaklatási ügyek kezelése miatt például demonstráltak is az ott dolgozók, az új szakszervezet pedig foglalkozik is ezekkel a témákkal.

Telex

  •  
  •  
  •  
  •